tisdag 26 november 2013

Mörbylånga kommun hemlighetsstämplar protokoll om vindkraften.

Dyr och energisnål. 
Det finns någonting ruttet i Mörbylånga kommun (södra Öland). Där har kommunen valt att lägga locket på. Allmänheten och inte ens oppositionen ska få ta del av informationen som kommunstyrelsen nu hemlighetstämplat, gällande en miljöanmälan mot O2:s och Cementas bygglov i Albrunna, som presenterades i samhällsbyggnadsutskottet.

Utskottets möte har delats upp i två delar. En officiell som skedde i utskottet med politikerna, och en separat protokoll som hemlighetsstämplades av kommunalstyrelsen. Även underlaget till byggandet i Albrunna, har också hemlighetsstämplats. Så politikerna som ska votera om saken får inte heller ta del om informationen, alltså endast kommunstyrelsen. Risken är nu att det kan ske en debatt i kommunfullmäktige utan att oppositionen fått ta del av all tillgänglig information.

Varför kommunstyrelsen gör så är än så länge ett mysterium. Men kommunalrådet, Kent Ingvarsson (M), menar att han har juridiken på sin sida.

Detta är så klart ett mycket märkligt beteende. Mörbylånga kommun styrs av en mycket svag kommunstyrelse bestående av M, KD och C. Resten av partierna tillhör alla oppositionen. Att de klarat sig, beror på den splittrade oppositionen. Men det här har verkligen gaddat ihop dem. Om inte Ingvarsson skärper sig, så lär han förlora makten över kommunen efter valet nästa år.

Men sen är det ju frågan, varför man valde att hemlighetsstämpla information om vindkraften? Vad är det för information som är så känslig? Och vad har politikerna inom kommunstyrelsen sagt, som inte får komma ut till offentligheten?

Barometern.

2 kommentarer:

 1. De kan inte kalla sig demokrater i fortsättningen.
  Om de kampanjade i senaste valet som fascister och blev invalda på de grunderna har jag förståelse, men det tvivlar jag att de gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är att de publicerar allt innan debetten/voteringen i kommunfullmäktige. Annars är de inte värda en röst nästa år.

   Radera