måndag 11 november 2013

Sammanvägda mätningar för oktober 2013.För oktober månad blev det endast 7 mätningar då SKOP inte publicerade någon mätning för månaden. Men vi har nog tillräckligt med data för att märka av några mindre förändringar och även trender.

S 33,3%
M 25,7%
SD 10,9%
MP 9%
V 6,6%
FP 5,2%
C 4,4%
KD 3,5%
Övr. 1,5%

Kommentar.

Något som framkommit väldigt tydligt bland många mätningar är att det fortfarande finns väldigt många osäkra väljare. I de flesta mätningar är de strax över 10%, men i vissa är de nästan 20%. Så jag tror det kan bli en del förändringar som sker under själva valrörelsen.

Efter mätningarna som sammanvägs ovan, så är inga som riktigt hann ta till sig den stora voteringsmissen från de RödGröna i oktober. Det lär ha irriterat en hel del väljare. Och i de tidiga mätningar för november märks det redan, då Sossarna verkar tappa, något som gjort Lena Melin på Aftonbladet mycket orolig. Jag tror dock att tappet kommer dock att hejdas av Löfvens senaste utspel om att avskaffa blockpolitiken. Åtminstone inom partiet verkar de flesta gilla budskapet.

Moderaternas kraftiga nedgång mot 25% har nu hejdats. Något som är nödvändigt ifall Reinfeldt över huvud taget ska ge Löfven en match om Statsministerposten. Moderaterna ligger ändå på ungefär samma nivå som gav dem valsegern 2006. Problemet för den nuvarande regeringskonstelation är de småpartierna. Alliansväljarna måste försöka rädda sina fränder. Men om KD fortsätter att sjunka, så kanske de lägger all krut för att ge övriga Allianspartier ett större väljarstöd, så att inte den nuvarande regeringen tappar allt för mycket om nu KD åker ur Riksdagen.

I synnerhet om KD åker ur Riksdagen, så blir faktiskt en ny konstelation mycket sannolikt. Jag vidhåller att det mest sannolika blir en S-MP-FP regering med Löfven som Statsminister. De får tillsammans 47,5% av rösterna just nu. Den siffran kan öka. Löfven vill helst ha en majoritet. Jag tror det kan räcka om de får passiv stöd från V. De kan gnälla så mycket de vill, men de har alltid agerat Sossarnas stödparti. Det viktiga för dem, är nog att få Reinfeldt att avgå.

I övrigt är det inte några större förändringar, eller trendbrott. Fajten om tredje platsen mellan SD och MP är fortfarande relativt tajt. Men vi får se om SD kan eventuellt börja dra ifrån under hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar