torsdag 14 november 2013

Cairo distanserar sig från Washington och närmar sig Moskva.

Sergey Lavrov och Nabil Fahmy. 
Efter John "Bonesman" Kerrys fullständigt misslyckade besök i Egypten blev det dags för Lavrov att göra entré. Relationen mellan Egypten och USA har varit minst sagt kylig sen i somras då militären med finansiell stöd från främst Saudiarabien, som nu också distanserar sig från USA, utförde en statskupp mot Obamas allierade i Egypten, Mohammed Morsi och hans Muslimska Brödraskap.

Värre blev det senare då Obama börjat dra in sitt bistånd till Egypten. Något som den nya interim-regeringen varit kritiska mot, med tanke på det ansträngda läget som Egypten befunnit sig i de senaste månaderna, då Muslimska Brödraskapet utfört en hel del terrorattacker mot myndigheter, militären och polisen, bland annat.

Obama skickade Kerry till Egypten för att försöka försonas med den nya interim-regeringen. Kerry verkar dock ha misslyckats totalt. Förvisso sa Egyptens utrikesminister Nabil Fahmy att relationen med USA blev bättre efter Kerrys besök. Men faktumet är att det ekonomiska och militära samarbetet med USA nu minskat ganska drastiskt bara de senaste månaderna. Och inte mycket har ändrats på den fronten nu.

Tvärtom är det allt mer tydligt att den egyptiska interim-regeringen söker sig allt mer till Ryssland. Idag hölls en presskonferens med både Fahmy och Lavrov i Cairo efter mötet. Lavrov klargjorde att Ryssland respekterar Egyptens suveränitet och tänkte inte blanda sig i landets inrikes angelägenheter. Men skulle visa sitt stöd för Egyptens utveckling mot en ny konstitution. Fahmy insisterade, kanske främst för att lugna ner rykten om att relationen med USA nu var över, att Ryssland skulle inte ta USA:s plats i relationen med Egypten.

Men det är faktiskt svårt att se detta som något annat än just det. Det ryska mötet i Cario var den första av dess slag sen Nasser-tiden. Det var ett så kallad 2+2 möte, då även försvarsministrarna, al-Sissi och Shoigu hade ett sammanstrålande möte. Egypten ska nu inleda militära övningar tillsammans med Ryssland. De kommer även att samarbeta inom marinen. Samarbetet gäller även bekämpningen av terrorism och även kampen mot pirater.

Vi får även komma ihåg att al-Sissi är väldigt nära knuten till den saudiska monarkin. Detta kan på sikt även innebära att även Saudiarabien så småningom närmar sig Moskva. Det är egentligen bara Syrien-frågan som delar länderna itu. Men så fort kriget I Syrien är avgjort, så är läget återigen öppen mellan Riyadh och Moskva.

PressTV, Albawaba News, RT.

1 kommentar:

  1. OT om Sverige: Noterade i gårdagens Dagens Industri att man hade en mindre artikel om att S var väldigt positiva till ett FP förslag...

    Känns som om det kanske blir så att våra farhågor besannas och vi får se S+FP+MP.

    Med KD och C i stort sett borta ifrån politiken eller iaf med väldigt få mandat (de kan ju komma att bli kvar i Riksdagen iom den halvt okända och lite underliga 12% regeln) så skulle nog inte M + V + SD kunna stoppa några saker som S+FP+MP skulle föreslå, dvs. SD behöver bli ännu större.

    SvaraRadera