torsdag 14 november 2013

Japansk investerare bluffar om att dra in tillgångar om England lämnar EU.

Japanska motorjätten Nissan rörde upp känslorna rejält i England då de hotade med att dra in sina investeringar inom engelsk industri om det skulle bli så att England bestämde sig för att lämna EU. Detta uttryckte Nissan bossen i England, Carlos Ghosn.

Nissans investeringar i England ger jobb till 6 500 anställda i Sunderland. Det är därifrån Nissan säljer bäst i hela Europa. Så investeringarna från den japanska motorgiganten är viktiga för både England och den japanska industrigiganten.

Men Ghosn är kritisk till den växande EU-skepsismen i England, och är orolig för vad det eventuellt skulle kunna innebära. Han menar att risken är överhängande att Nissan drar in sina investeringar om det nu blir så att England drar sig ur EU.

2002 då det var tal om att England skulle eventuellt gå med i Euron, sa samme Ghosn, att Nissan skulle dra in sina investeringar om inte England gav upp sin sterling för att införa Euron. Med tanke på att England skulle bli av med en massa regleringar och avgifter, så vore det egentligen korkat av Nissan att dra in sina investeringar om England skulle lämna EU.

Utspelet bör främst betraktas som poltiskt, men också som en bluff, med tanke på Ghosns tidigare uttalanden i ämnet och vad som hände efter 2002, alltså ingenting. Det är dock beklämmande om japanska industrialister ständigt ska ta så tydliga politiska ställningstagande för Europeiska länders del. Det är ett mycket osmakligt sätt att försöka påverka opinionen i landet, ett sätt att skrämma opionionen (EU-skepsismen) till tystnad.

BBC.

1 kommentar:

  1. Hans konkurrenter blir nog bara glada om han drar.
    Finns ju ett ganska stort antal märken, att bli av med en konkurrent för de andra är nog glädjen för de.

    Men roligt att en så pass högt uppsatt lirare inte kan se hur skadligt EU är. Han kan ju inte missat katastrofen Euro.

    SvaraRadera