måndag 4 november 2013

EU skickar miljoner i bistånd till Vitryssland.

Sedan 2007 har Vitryssland tagit emot £68 miljoner från EU. 


Relationerna mellan EU och Vitryssland beskrivs ofta som frostiga, med en väl bevakad gräns, och där EU tydligt fördömmer och kritiserar landets behandling av politiska dissidenter. EU beskriver Vitryssland även som "Europas sista diktatur".

Men trots denna hårda retorik, är det ytterst få som vet att EU skänker miljoner av EU-medborgarnas pengar till diktaturen via dess biståndsmyndighet, EuropeAid. Bara sedan 2007 har EU-ländernas skattebetalare skickat £68 miljoner till Lukashenkos regim, utan några större krav eller öronmärkningar. Dessutom så skickar EU även det senaste inom övervakningsutrustning, motorcycklar och bilar till polis och myndigheter och även erbjudit träning för väktare och vathundar.

Kritiker menar att all den stöd som Vitryssland fått från EU, gjort läget än svårare för dissidenter och oppositionella inom landet. EU-kommissionen slår dock ifrån sig från kritiken och menar att biståndet är till för att stödja demokratiutveckling och mänskliga rättigheter.

Telegraph.

1 kommentar:

 1. Skänker man inte även pengar till alla möjliga andra konkurrenter som Ryssland, Kina osv. ?

  Och andra skurkstater som typ Saudiarabien osv. Biståndspolitik, varför skickar man bistånd till dessa? Låt de gå under istället.

  Som om Jesus skulle skicka bidrag till Satan för att de går dåligt för honom...
  Sinnessjukt. Men det är ju som sagt Ateismen i ett nötskal, sinnessjuka.
  http://togivelight.blogspot.se/2013/11/atheist-society.html

  SvaraRadera