måndag 23 september 2013

Liberaler åker ut ur Bundestagen.CDU/CSU gör stor succé och når sammanlagt 41,5% i årets politiska höjdpunkt, det tyska valet. Socialdemokraterna backar ner till 25,7%. Både de Gröna och Die Linke (det ny-gamla kommunistpartiet med starka politiska band till gamla DDR) går båda framåt.

Men den stora chocken blev att det liberala partiet FDP åker ut ur Bundestagen för första gången sedan 1949. De gjorde nämligen en katastrof val. Många väljare var tydligen missnöjda med deras arbete inom regeringen. Men Merkel verkade inte särskillt intresserad av att ha dem kvar i regeringen. Medans taktikröstningar är något traditionellt i Sverige, så har Merkel nu tydligt talat om för sina att inte försöka rösta taktiskt. Och det kanske gick hem. Merkel gjorde ett fruktansvärt bra val.

Under valvakan jublade FDP-lägret när siffrorna för regeringspartnern CDU först dök upp. Men jubeln släcktes ganska snabbt efteråt, då även siffrorna för FDP dök upp. FDP befann sig strax under Bundestagsspärren på 5%. FDP-lägret hoppades på ett lyft under kvällen, men den uteblev. FDP nådde bara 4,8%.

Ett annat parti som var intressant att följa i valet var det konservativa, eurokritiska, högerpartiet AfD. De var hack i häl bakom FDP, också med hoppet om att få komma in i Bundestagen. Men så blev det inte, de fick tillslut bara 4,7%, alltså strax bakom FDP.

AfD har undervalrörelse anklagats för att ha haft samröre med så kallade "högerextrema" och "högerpopulistiska" politiska rörelser som NPD och Die Republikaner. Båda partier backade i valet, och mycket tyder på att det är på grund av AfD:s framgångar i valet. AfD vill återgå till D-Marken, vilket gör att de etablerade partierna anklagat dem för nationalism. CDU har varit mest oroliga över att tappa väljare till AfD, och kände att de behövde ta avstånd från partiet, och klargjorde att de inte skulle få något som helst inflytande i en framtida regering.

Men trots att Merkel fångat in alla mittenväljare från FDP och blivit det överlägset största politiska kraften, så har hon ändå ingen majoritet i Bundestagen för att bilda en regering. Minoritetsregeringar är väldigt impopulära och ovanliga i Tyskland. Och på grund av historiska skäl, gillar tyskarna breda och starka regeringar. Allra helst vill CDU regera med SPD precis som förrförra mandatperioden. Men även de Gröna är ett alternativ för Merkel. De enda som utesluts är kommunisterna.

Socialisterna, de Gröna och kommunisterna, är egentligen tillräckligt stora för att fälla Merkel, men till skillnad från i Sverige, har sossarna i Tyskland än idag en mycket konfliktfylld relation till kommunisterna.

Hur som helst, så visar valresultatet att Tyskland och tyskarna är relativt nöjda med sitt nya imperium EU. Dessvärre är tyskarna sitt lands framgångsfångar. Det kanske känns bra nu, men i längden kommer tyskarna att förlora, även om den tyska bankmaffian och den tyska korporativa Staten som styr EU vinner.

Det var tråkigt att inte AfD kom in i Bundestagen, men intressant blir det, till vårens EU-val. Det kan bli något för AfD. Det vi kan dock glädja oss över är FDP. De har så klart fortfarande ekonomiska muskler och en tillräckligt stark politisk organisation för att komma tillbaka. Men jag tror ändå att det kan bli ett rejält uppförsbacke. I synnerhet om de också förlorar sina platser i EU-parlamentet nästa år.

SR, DW, SR, Wiki.

Här nedan kan ni se AfD:s valfilm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar