fredag 6 september 2013

Sammanvägda mätningar för augusti 2013.



Efter sommarens 6 sista mätningar står ställningar som i diagrammet ovan för Sveriges politiska partier. Som vanligt blir det så klart lite färre mätningar under sommaren.

Resultat:

S 32,1%
M 25,9%
SD 10,4%
MP 9,3%
V 6,9%
FP 5,5%
C 4,3%
KD 4,1%
Övr. 1,5%

Kommentar:

Vid slutet av sommaren 2013 har S+MP+FP sammanlagt 46,9%. Med VPK:s passiva stöd klarar de ett maktövertagande.

Reinfeldt har haft ett tufft år hittills. Men jag tror att valet kan bli tajtare än vad det ser ut just nu. Däremot har jag väldigt svårt att se hur han ska göra för att behålla makten. För att han ska vara kvar måste hans nuvarande Allians få egen majoritet (om vi ska tro på vad han sa i senaste Almedalen). Dessutom så är det nästan obligatoriskt för honom att samtliga partier i hans Allians klarar sig. Och det är egentligen där det hela faller.

Just nu lyfts KD upp av en del stödröstare. Men i skarp läge tror jag att alla liberala Alliansväljare kommer att söka sig till övriga Allianspartier och dumpa KD som de oftast ser och upplever som ett politiskt hinder för deras värdeliberalism. (Inte för att KD gör särskillt mycket motstånd). Både C:s och FP:s politiska organisation är dessutom betydligt större än KD:s. Jag har därmed väldigt svårt att se hur KD skulle klara sig.

Så som Stanley Sjöberg (KD) förklarade så går många KD-väljare över till SD nu. Förmodligen upplever de att KD lägger sig platt för Allianspartiernas värdeliberalism. Tar man bort dessa väljare och även stödröstarna, så har inte KD mycket att stå på. C kommer att ha sina problem, men jag tror de klarar sig, dock lär de bli ett mer utpräglat Stockholmsparti.

Jag frågar mig nu om eventuellt Migrationsverkets beslut om att införa massinvandring från Syrien och Eritrea kommer att påverka väljarkåren. Det blir en intressant faktor under hösten. Också, ifall nu regeringen lyckas få igenom en skattesänkning. Det kan bli ytterliggare en variabel som kan skada Sossarna i första hand, inför valet nästa år.

Status.st

1 kommentar:

 1. Mmm PUT till Syrier och Eritreaner kan vara stråt som bryter kamelens rygg.

  Att SD snittar över 10,4% är iaf ett gott tecken och det innan Syrier och Eritreaner käftsmällarna kom.

  Konstigt dock att C och KD snittar över 4%, men det är väl kamrat 4% som får Moderater att försöka agera räddare?

  Andra saker som är sjuka är att vi har 16,2% kommunister i Sverige (MP+V = 16,2%) och
  32,1% socialister, det är mycket dåligt för Sverige som nation att Sverige har så många tjuvar i landet. Lär ju vara för att alla invandrare som kommer inte bara är muslimer, ett flertal av de lär vara kommunister och socialister som samarbetat med muslimerna men som tvingats fly och som nu igen försöker sig på att samarbeta med dessa i Sverige igen (inget har de lärt sig av historien, organisationen Megafonen är ju en typisk sådan, inte lära sig av historien).

  SvaraRadera