lördag 12 maj 2012

Teknokraten: Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson med landets förra Statsminister. 
Socialdemokraternas kandidat till finansminsterposten inför valet 2014 heter Eva Magdalena Andersson. Precis som Stefan Löfvén har hon inte sagt särskillt mycket än, förutom att kritisera Anders Borg och säga att Sverige behöver fler Zlatans. Löfvéns taktik verkar funka. De har nu ökat med hela 10% sen Juholt fick lämna sitt uppdrag.

Så det finns ett antal besked vi inte fått från Magdalena. Och det är förklarligt. Juholt fick inte bara problem på grund av sina felaktiga uttalanden. Waidelich blev också problematisk då han var för att Sverige skulle ansluta sig till Euron. Detta var inte riktigt genomtänkt och man fick olika osäkra svar kring viktiga frågor, och Juholt hängde inte riktigt med.

Men om vi kollar in i Magdalenas bakgrund kan man nästan gissa sig fram till vad hennes svar blir gällande euron och en del andra frågor. Media har än så länge valt att inte ställa några frågor av betydelse. Men SVT valde att ge oss en liten introduktion kring vem denna Magda är.

Magdalenas vänner gör allt de kan för att beskriva henne som oideologisk och så ekonomiskt inriktad som möjligt. Men studerar man hennes bakgrund lite noggrannare inser man att det är så långt ifrån sanningen man kan komma.Richard Friberg. 
Magdalena Andersson var sedan början fostrad inom SSU. Så hon har redan det ideologiska från ungdomstiden i Uppsala. Sen utbildade hon sig till civilekonom vid HHS. Förmodligen samma ställe där hon träffade sin nuvarande man ekonomiprofessorn Richard Friberg. Han bär titeln "Jacob Wallenberg ekonomiprofessor" (det säger en del), och är chefredaktör för den keynsianska ekonomitidskriften The Scandinavian Journal of Economics. Så även Magdalenas karl är ideologiskt bunden till Stockholmsskolan och de gamla socialdemokratiska ekonomister och keynsianer.

Magdalena värvades av Göran Persson på mitten av 90-talet, och man kan säga att hon har samma drag som honom vad gäller synen på ekonomin. De var med under den perioden och har även liknande internationella kontakter. Medans Göran Persson håller goda kontakter med Tony Blair, så arbetade Magda under självaste Peter "The Prince of Darknes"/"The Dark Lord" Mandelson. (Två mellannamn han inte skäms för).

Enligt Magdalena Anderssons wikipedia satt hon nämligen i styrelsen för det socialdemokratiska tankesmedjan Policy Network. Och det är ingen mindre än Lord Mandelson som styr och ställer i denna tankesmedja ihop med några andra från The Fabian Society, från London.

Policy Network har en del målsättningar som på enklast sätt kan sammanfattas med orden: "global governance", "enviormentalism", "EU" och "progressiv socialism". Magdalena Andersson har själv haft ett antal föreläsningar hos Policy Network, och det framkommer tydligt, dock föga förvånande, att hon är ytterliggare en tokfeminist. Så ja, hon är nog extremt ideologiskt bunden trots det hennes kompisar har att säga om henne till SVT.

Frågan är då om brittiska Labour Party hade något inflytande i beslutet att plocka fram Magdalena Andersson. I så fall var GK:s tidiga spekulationer om att socialdemokraterna skulle ta in hjälp från Labour Party för att försöka vinna valet 2014 mycket riktiga.

1 kommentar: