onsdag 4 mars 2015

Adaktusson: Ny KD-ledning inte bunden av DÖ.

Precis som jag anade, så förordar nu Lars Adaktusson som stödjer Ebba Busch Thor, till posten som partiledare för Kristdemokraterna (KD), öppet att den nya KD-ledningen ska inte vara bunden av Decemberöverenskommelsen (DÖ).

Han anser att den nya KD-ledningen ska själva få ta ställning och därmed även låta partiets alla distrikt, föreningar och medlemmar ta ställning till DÖ.

I praktiken kan man tolka detta som att Ebba Busch Thors kandidatur är en kandidatur för att riva upp DÖ. (Precis som jag påpekade tidigare). Uppenbart är att Ebbas falang anser att de har mycket att vinna på att riva upp DÖ. Samtidigt är partiledningen inom KD som utan tvekan stödjer Jakob Forssmeds kandidatur mer oroliga och känner sig mer bundna till DÖ då de tillhör Riksdagsgruppen som ingick denna överenskommelse med regeringen.

Ebba kommer nog att hålla sig undan från uttalanden om DÖ. Men Adaktussons utspel menar jag bör ses som ett utspel som kommer från hela Ebbas falang.

Jag önskar Ebba lycka till. Ty partiledningen kommer inte att ge upp så lätt. Om KD lämnar DÖ, så kommer det så klart inte att räcka för att fälla Löfven. Men det kommer bara att öka trycket på övriga Allianspartier att riva upp DÖ. Och det är precis det som behövs nu.

Partiledningen kommer att ge sin rekommendation (vilket förmodligen blir Forssmed) inom några dagar. Då bör Ebba ta beslut om att utmana partiledningen. Valet av partiledare sker i april. Men om allt går så som Ebbas falang vill, så kommer KD:s medlemmar först få ta ställning till DÖ i oktober. Alltså kommer Löfven att hinna få igenom sin vårbudget tills dess. Vi får återkomma för att se vad det kommer att innebära för Sverige. Regeringen kommer att presentera sin vårbudget i april.

SvD.

2 kommentarer:

 1. Personligen tycker jag DÖ ska fortsätta då det skadar hela sjupartiet. Ett vapen att köra i hjärtat på samtliga sju partier.

  Det är nog det Adaktusson fattat att DÖ är enormt skadligt för sjupartiet.

  SvaraRadera
 2. De som insett vad DÖ är kommer troligtvis aldrig mer att rösta på något av sjupartierna.
  När man väcker fler så kommer de permanent förlora fler väljare.

  Det borde gnagaren Adaktusson också fattat vid det här laget. Ju längre de är kvar i DÖ ju mer permanent skada görs.

  SvaraRadera