måndag 2 mars 2015

Bäddat för KD-kamp.

Ebba Busch Thor vs Jakob Forssmed.
Jag minns fortfarande när jag skrev om Erik Almqvists spådom, som jag då trodde skulle bli rätt, men som blev fel, då jag underskattat moderaters vilja att rädda kvar Kristdemokraterna (KD).

Med god marginal lyckades Göran Hägglund vinna mot utmanaren Mats Odell i kampen om partiledarposten. Då lyckades Odell endast kamma hem 1/3 av rösterna mot Hägglunds 2/3. Men den här gången verkar kampen bli mycket jämnare.

Lars Adaktusson har tackat nej, och Ancko Ankarberg och Penilla Gunther har alla hoppat av och dragit tillbaka sina kandidaturer till partiledarposten inom KD. Kvar blir Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor.

Etablissemanget inom KD verkar ha tagit en tydlig ställning för Forssmed. Ankarberg, Gunther, Stefan Attefall och David Lega har alla visat sitt stöd för Forssmed. Forssmed sägs också ha en fördel i och med att han är med i Riksdagsgruppen.

Ebba å sin sida har inte fått så stor stöd från partiledningen. Adaktusson är egentligen det enda kända ansiktet som visat sitt stöd för Ebba. Adaktusson har intressant nog även uttryckt en viss skepsis till Decemberöverenskommelsen. Är detta en hint om vart Ebba står i den frågan? Återstår att se.

Om så är fallet, kan det vara smart av henne att inte lägga alla korten på bordet. Vi bör komma ihåg att det var just Riksdagsgruppen som ingick Decemberöverenskommelsen för KD:s del. Så man kan förstå varför Riksdagsgruppen vill hålla makten där den är nu. skulle någon ny komma in i bilden, finns risken att man omvärderar Decemberöverenskommelsen. Och just här är det mycket prestig som kan stå på spel för Riksdagsgruppen.

Frustrerande nog är just vår tids kanske mest avgörande politiska fråga, Decemberöverenskommelsen, inget som journalister pressar kandidaterna på. I vanliga fall borde det här bli en avgörande fråga. Men hos svenska journalister verkar frågan helt ointressant. Att en ny partiledare med en ny styrelse kan betyda en omvärdering i frågan, är alltså inget som ens kan vara påtänkt enligt Sveriges journalistkår.

Vi vet dock mycket annat om kandidaterna. Hur de ställer sig till NATO, aborter, Saudiavtalet ect. Allt utom just Decemberöverenskommelsen. Det återstår att se hur det här kommer att utveckla sig. Kanske en öppen debatt eller utfrågning av de två kvarvarande kandidaterna kan belysa det hela lite närmare.

3 kommentarer:

 1. Adaktusson är iofs väldigt anti-SD.
  http://www.expressen.se/debatt/grundlosa-anklagelser-av-lars-adaktusson/
  en kort tråd om Adaktusson som är någon sorts muslimkramare.
  https://www.flashback.org/t2380263
  mer intressant här, euro vill han tydligen att vi ska ha...
  https://www.flashback.org/t2085688

  så den där Ebba om hon är i Adaktusson-falangen så lär det bli samma skit som Forssmed, vem som än vinner så vinner globalisterna. Sen är det stor humor att han kvinna ens kan komma på tanke som ledare i ett så kallat Kristet parti.

  Kvinnor kan endast ha ledarroller när männen är komplett värdelösa, är det då så att KD männen är komplett värdelösa eller är det som vanligt att man helt struntar i Bibeln? :D

  Jag tror att KD numera följer någon sorts New Age Kristus... Jag menar det är det ena hippieutspelet efter det andra.

  SvaraRadera
 2. Enligt den längre tråden så ska Adaktusson stå Livets Ord nära, dvs. Ulf Ekmans Papistklubb.

  SvaraRadera
 3. Men frågan är om Ebbas falang kanske tror att de har något att vinna på att bryta med Decemberöverenskommelsen.

  Självklart är Adaktusson inget att lita på. Men om det leder till någon form av uppluckring inom 7-klövern, så är det bara bra anser jag.

  SvaraRadera