fredag 29 mars 2013

Statskassan färdigplundrat nästa år?

Nils Åkesson skriver en kollumn i Dagens Industri, där han avslöjar om att risken är överhängande stor att Sveriges statskassa kan var färdigplundrat redan nästa år. Han radar upp även ett antal alternativ, om vad som skulle kunna ske.

Antingen lyckas Sverige med en fenomenal återhämtning det närmaste året, eller så kommer man vara tvungen att ta vissa svår beslut. Den enda vettiga lösningen vore att sänka statens utgifter samtidigt som man sänker skatterna. Om S vinner valet, så kommer detta definitivt inte att ske. M å andra sidan, dom vet vi inte längre vart vi har dem.

De sämsta lösningar är väl dom som V(PK) skulle kunna komma med, alltså att plocka bort budgettaket och försöka få staten att spendera sig ur krisen. Något som historiskt sätt aldrig fungerat, och bara gjort läget mycket svårare. Det är helt enkelt ett sätt att fortsätta pumpa in pengar i skuldekonomin ytterliggare. Alltså fortsätter snöbollen att rulla och samtidigt växa.

Det som DI:s kollumnist i det här fallet glömmer att nämna, är att det idag är Stefan Ingves och inte Anders Borg som är Sveriges riktiga finansminister. Ju närmare en kris vi kommer, så är sannolikheten stor att en sann keynesian som Ingves tar till en mer expansiv penningpolitik, som kommer bara att göra saker värre, då allt kommer att bli dyrare när Kronans devalvering ökar i takt med Riksbankens sedelpress.

Det jag annars befarar är att om de RödGröna vinner valet, så kommer vi att få till rejäla skattehöjningar som kommer att få exakt samma effekt som i Frankrike. Frågan är då, vill vi hamna i samma läge som fransmännen....?

1 kommentar:

 1. Allt för makten vet du väl?
  Det är vad alla dessa som vill vara gud kör på.

  De skiter väl i om nationen kollapsar bara de får vara kung en liten stund.

  Som dessa:
  Revelation 17:12 And the ten horns which thou sawest are ten kings, which have received no kingdom as yet; but receive power as kings one hour with the beast.

  En kort tid med besten med makt som en kung för att sedan för evigt brinna i elden.
  Man brukar kalla det för en suckers deal. :D
  De tror säkert att det är för evigt för det är nog vad besten säger till de sina att "ja ja jag kommer vinna det här, ser du inte hur jag kontrollerar världen, ingen fara, titta hur mina planer går i lås"

  medans Gud sitter och skrattar åt de.
  Psalm 2
  v1 Why do the heathen rage, and the people imagine a vain thing?
  v2 The kings of the earth set themselves, and the rulers take counsel together, against the LORD, and against his anointed, saying,
  v3 Let us break their bands asunder, and cast away their cords from us.
  v4 He that sitteth in the heavens shall laugh: the Lord shall have them in derision.
  v5 Then shall he speak unto them in his wrath, and vex them in his sore displeasure.
  v6 Yet have I set my king upon my holy hill of Zion.

  På samma sätt som de flesta demokrater röstar med plånboken, som en tvättäkta mammonit.

  "A Democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the voters discover they can vote themselves largess out of the treasury with the result that democracies always collapse over a loose fiscal policy, always to be followed by a dictatorship."
  Alexander F. Tyler

  SvaraRadera