tisdag 14 maj 2013

Nusra Fronten erövrar sin första stad i Syrien.

Den erövrade staden Raqqa. 
Raqqa är en storstad i Syrien som ligger i nordöstra delen av landet nära gränsen till Irak. Raqqa är den första storstaden som fallit i händerna för rebellerna. Närmare bestämt Nusra Fronten som nyligen deklarerade sin lojalitet till al-Qaida.

Nusra Fronten leds av Jabhat al-Nusra och är rebellgruppen som kontrollerar överlägset flest oljeraffinaderier bland alla rebeller. Från de naturtillgångar som de kontrollerar har de kunnat finansiera deras militära verksamhet genom att handla med Turkiet och EU.

I staden Raqqa har de infört Sharialag. De har hämtat en radikal islamistisk imam hela vägen från Egypten och hissat al-Qaidas svarta flagga i stadens stora torg. Staden stora sportcenter har omvandlats till stadens Shariadomstol. Nusra Frontens trupper klär sig i svart och patrulerar stadens gator och ser till att arrestera folk som inte följer Sharialagarna.

Ett exempel blev fallet där några studenter arresterades. Två tonårstjejer hade befunnit sig hos en manlig kompis och hade vägrat sätta på sig hijab. De hamnade på Shariadomstol, men domstolen valde att släppa dem. Det kostade Nusra Fronten två månader att etablera sig i området. Det var inte värt att riskera makten för två tonårstjejer i det läget.

I övrigt har islamisterna försökt hålla en låg profil. Kyrkorna är stängda men inte förstörda. Kristna, shiiter och andra religiösa minoriteter hålls undan, men har inte förföljts systematiskt eller fängslats. Företagen är mest lättade med att Nusra Fronten ännu inte ingripit i stadens ekonomiska verksamhet i övrigt.

Jabhat al-Nusra har varit fullt upptagen med att harmonisera området istället för att ägna sig islamismen. Lokala klanledare snor olja och tidigare allierade islamister är avundsjuka på al-Nusras framgång. Något som skapat inre friktioner bland rebellerna, som även lett till attentat mot al-Nusras utmanare. Vissa rebeller talar om en andra revolution efter den mot Assad, då skulle den mot al-Nusra komma.

Men majoriteten verkar ha svårt att se hur al-Nusra skulle kunna förlora sin maktposition. Samtidigt har man svårt att tro att al-Nusra ska kunna införa Sharia över hela Syrien. Svaret skulle innebära ett blodbad. Då skulle alla som inte var sunni-muslimer förföljas och förtryckas.

Ironiskt nog har EU hjälpt Nusra Fronten till sin nuvarande position. Samtidigt går David "Common Purpose" Cameron nu ut med krav på att sätta Jabhat al-Nusra på en terrorlista, och talar även om ett eventuellt ingripande från väst ifall al-Nusra blir för mäktig.

The Telegraph.

4 kommentarer:

 1. Jag vet inte om de är så snälla egentligen, snarare så underrapporteras deras bestaliskhet, de har ju även börjat kannibalisera folk dessa Al-nusra Al-Queerda.

  Syrisk rebellsoldat skär ut hjärtat på en regimsoldat – äter upp det
  http://www.exponerat.info/syrisk-rebellsoldat-skar-ut-hjartat-pa-en-regimsoldat-ater-upp-det/

  Kemiska vapen, attacker på civila, attacker på Israel...

  vidare så har det alltså tagit de 2 år att ta över en enda stad, hur totalt jävla värdelösa är dessa slödder? Fatta över 700 dagar för att ta en enda stad, en stad utan murar. Inkompetensen är total. Inavelsbridgaden som skött det hela antagligen. Hade inte regimens soldater också varit kraftigt inavlade så hade de redan utplånat Inavelsbridgaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han som åt hjärtat tillhörde inte Nusra Fronten. Om jag förstod det rätt, så tillhörde han en brigad som var allierade med dem.

   Men islamister som islamister.

   Jag tror dock att Nusra Fronten har större ambitioner. De har snart säkrat en hel provins. Om det inte vore för alla lokala klanledare så skulle de nog redan ha harmoniserat hela provinsen.

   Radera
 2. Känns även som att Hezbullah kommer kallas in i leken för att självmordsbomba Al-Nusra. Kanske någon av de 10000 självmordsbombare som Iran förfogar över, tveksamt om Iran vill förlora sin lydhund Syrien. Skicka in 100 av dessa på Al-Nusra i en koordinerad attack och slaget är vunnet.

  Hade jag gjort om jag var så låg att jag hade självmordsbombare i min arsenal.

  SvaraRadera
 3. Precis som jag trodde så har nu Hezbullah kallats in och arbetar koordinerat med Syriska armén. De intog någon stad, de hade som väntat inte en chans.

  SvaraRadera