torsdag 9 maj 2013

Sammanvägda mätningar för april 2013.I april blev det åtta mätningar. Och sammanvägningen av dessa opinionsmätningar ser som diagramet ovan visar.

Resultat:

S 32,8%
M 28,1%
SD 9,1%
MP 8,8%
V 6,2%
FP 6,1%
C 3,8%
KD 3,7%
Övr. 1,5%

Kommentar:

Det är frågan om SD:s tak ligger på omkring 10% eller om de kommer att hinna göra ett rejält kliv till innan valet. Jimmie Åkesson har tigits ihjäl under större delen av månaden, så tillbakagången är förståleig. Det var först mot slutet av månaden som Åkesson fick debattera Bengt Westerbergs protoges vansinniga familjefientliga politik. SD:s satsning på landsbygden kom också sent under månaden. Intressant blir även hur väljarna agerar efter debatten från i söndags. Där anser jag att Åkesson gjorde bra ifrån sig.

I övrigt ser vi att Moderaterna börjar öka igen. I debatten släppte Reinfeldt, Björklund och Lööf. Den som aldrig riktigt tog för sig var nog Hägglund. Risken är nog stor att KD tappar ytterliggare redan innan sommaren.

De rödgröna håller sina positioner. Deras insats i debatten var inte så imponerande. Men det märktes tydligt att Löfvens självförtroende fick sig en rejäl boost, efter att ha bjudits in till årets Bilderbergmöte. Han ser sig redan som Statsminister. Och det var han tydlig med under debatten.

Status.st

3 kommentarer:

 1. I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop ökar sd igen och får 9,9 %, se på http://www.expressen.se/nyheter/reinfeldts-allianskris---c-och-kd-under-sparr/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar det här månad för månad. Minst 6 mätningar, helst 8-9. Blir det bara en mätning så blir det oftat en oriktig bild av utvecklingen i väljarsympatierna.

   Radera
  2. Jag förstår. Den opinionsmätning jag linkade tillhör egentligen maj. Det är kanske för tidigt att dra några slutsatser angående maj månad men en färsk opinionsmätning till visar ett trendbrott i stödet till sd, se på www.svenskopinion.nu

   Radera