söndag 30 december 2012

Sammanvägda opinionsmätningar för december 2012.Efter åtta opinionsmätningar för december månad år 2012 är sammanvägningen för månaden redan klar före årets slut.

Resultat:

S 32%
M 29,8%
SD 9,5%
MP 8,6%
V 5,8%
FP 5,6%
C 4,1%
KD 3,7%
Övr. 0,9%

Kommentar:

SD fortsätter summera, men de har inte riktigt dragit ifrån MP som är mindre än en procentenhet bakom. 2013 lär bli året då SD lämnar MP efter sig och drar ifrån med tvåsiffrigt i opinionsmätningarna. Prognosen är tydlig. År 2013 kommer att bestå av massinvandring, en enorm varselvåg, höjda skatter och massinflation.

Det är däremot svårt att veta hur väljare beter sig. En kris kan gynna Statsministern, så som det gjorde 2008.

SD har fått utstå ett hårt tryck från massmedia under hösten. Men en del har kommit till slutsatsen att SD inte påverkas särskillt mycket, då SD:s anhängarskara är internetbaserad och har en negativ bild av massmedia. Men man skulle samtidigt kunna dra liknande slutsatser när det gäller C. Partiet har sedan i somras upplevt ett konstant tryck (dock inte lika intensiv som SD). Ändå lyckas partiet hålla sig ovanför Riksdagsspärren.

Senast har C:s nya förslag till partiprogram hamnat i centrum. Mycket svårtolkad, och nyhetsförmedlingen av den i alternativ media som i MSM har varit mycket tillspetsad och förvirrande. Rent teoretiskt är det bra med "fri invandring" om man helt avskaffar välfärdsstaten. Vi slipper alla bidragstagare och får alla som är intresserade av att arbeta hårt. Men det får aldrig läsaren reda på. Sedan skulle plattskatten kunna ge Sverige en ekonomiskt boom om det gick igenom. Det här är kanske den stora positiva diskussionen som sker inom borgerligheten i Sverige idag. Förslaget om månggifte, är kanske inte heller ett förslag "för" månggifte, men emot att staten ska ingripa i giftermålet. Men än står det i det oklara, ifall C kan tänka sig befria kyrkorna från staten, om de ändå vill minska statens roll i våra liv. Som jag tidigare skrev baserar sig min kritik mot C:s libertarianska drag, kring hur konsekventa de är beredda att vara med sin ideologi(?). Det är egentligen där jag ifrågasätter det den så kallade "stureplanscentern" håller på med. Deras libertarianska idéer skulle annars kunna göra mycket gott.

Jag vill även påminna om de socialdemokratiska bloggar som menar att mediadrevet mot Centern är något som drivs från Reinfeldt. En teori som jag håller med om. Hur som helst, så är det långt kvar till valet och mycket kan hände tills dess.

Status.st

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar