fredag 12 december 2014

Vart går Musikhjälpens pengar egentligen?


Public Service håller just nu i något som kallas Musikhjälpen, där folk ska donera pengar till en viss sakfråga, som man anser vara viktig. En ganska godhjärtad och sympatisk sak kan man tycka. I år gäller det dock HIV. Och jag har försökt kolla igenom Musikhjälpens webbsida på Sveriges Radio, men ingenstans framgår det vart pengarna ska ta vägen. Det enda vi får veta är att pengarna ska gå till att bekämpa HIV specifikt. 

Detta i sig väcker ett antal frågor. Hur hade man tänkt bekämpa HIV? Kommer det att innebära fler droger och vacciner för HIV-patienter? Dessa är så klart relevanta frågor, särskilt om man tagit sig tiden för att studera saken närmare. 

I videon ovan ser vi hur mer eller mindre kända artister gör det som så uppenbart ser ut som en väl regisserad och känsloladdad PR-kupp (där man även, lämpligt nog, ser till att sprida mer feministisk propaganda). Artisterna vet mycket väl vilka knappar man ska trycka på. Och då kan mer pengar rulla in i verksamheten. Men ack, så obehagligt att se för någon som faktiskt bemödat sig med att sätta sig in i sakfrågan.

Saken är den att HIV-viruset och ADIS-sjukdomen, om inte en bluff, åtminstone är kraftigt överdriven. 1981 upptäcktes sjukdomen GRID (Gay Related Immune Deficiency) bland homosexuella. Detta drabbade många homosexuella, som pga deras livsstil, som uppmuntrade till många partners och droger, ledde till att just de fick GRID. 

Pga ett starkt politiskt korrekt tryck, var man tvungen att ändra på namnet GRID, som förknippades starkt med homosexuella, till AIDS (Aquiered Immune Deficiency Syndrome). Och propaganda triggades till att överdriva spridningen av sjukdomen bland heterosexuella. På det här sättet kunde "forskarna" få mer pengar. Lämpligt nog hade detta skett, då CDC i USA var på väg att banats ekonomiskt. Därför fanns det intressen för att hitta på och överdriva riskerna med sjukdomen. 

I dokumentärfilmen House of Numbers, som ni kan se här nedan, så avslöjas det hur man särskilt under 90-talet arbetade med att överdriva siffrorna på antalet drabbade för att hetsa fram mer pengar till studier om detta. Detta var möjligt genom att sänka kriterierna för vad som räknades in för någon som ska då ha drabbats av HIV/AIDS. Helt plötsligt kunde många heterosexuella och till och med oskulder "drabbas" av sjukdomen. 

Det som skedde då, var att ännu fler dog istället pga drogerna som HIV- och AIDS-patienterna fick. 

Frågan är då vad Musikhjälpens pengar ska gå till? Ska det verkligen gå till att hjälpa fattiga, eller ska det gå till att hjälpa giriga "forskare" och läkemedelsföretag, underordnad The Worshipful Company of Apothecaries?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar