måndag 22 december 2014

ZeroHedge: Akademikernas tyranni i den svenska Riksbanken.

Tänkte bara flika in lite kort här och uppmärksamma en mycket intressant artikel om den svenska Riksbankens inflationshets. Nyligen valde Riksbanken att ansluta sig till ZIRP-klubben (nollräntan), och nu hintar om att det kanske till och med blir N-ZIRP (negativa räntor). En metod som Riksbankschefen Yngves använde sig av redan 2009.

Allt detta har så klart att göra med den vansinniga keynesianismen som drillats in hos i stort sätt alla svenskar som studerat nationalekonomi, i synnerhet vid Stockholmsskolan.

I en intressant ZeroHedge artikel kallar man detta för, akademikernas tyranni. Vissa "sakkunniga" har blivit så förblindat och indoktrinerad att de endast kan utgå från de olika keynesianska formler, för att till varje pris dumpa valutans värde. Man ser på deflation med skräck, och hetsar om att man ska till varje pris behålla ett 2%:s inflationsmål. Det är alltså rent hokus-pokus, som Riksbanksledamöterna håller på med. En kraftig expansion av krediter, en aggressiv och expansiv penningpolitik, och en kraftig devalvering av nationens valuta.

Artikeln hos ZeroHedge, nämner vad problemen kan leda till. Men inte att Sverige redan har enorma problem, med en enorm skuldbörda över dess medborgare, och då har man inte ens räknat in att svenskarna redan maxat ut sin konsumtionspotential. Ändå försöker Riksbanken desperat hetsa fram mer konsumtion genom att göra pengar billigare.

Och då har vi inte ens gått igenom att KPI-siffrorna inte ens stämmer. Det sker ingen verklig deflation. Men eftersom Riksbanken använder sig av de felaktiga KPI-siffrorna, så blir det bara än värre, och Riksbanken tar då än mer drastiska tilltag för att försöka nå deras magiska 2%:s inflationsmål. Ett mål som de med all förmodan redan passerat för länge sedan.

En klassisk liknelse är när man ska duscha och vattnet är för kall, så man höjer värmen ett hack. Men ingenting händer, man är ju otålig och vill att vattnet ska bli varm, så man höjer värmen ett hack till. Och inget sker. Och så fortsätter man och fortsätter. Till slut som kommer det varma vattnat, och då bränner man sig! För att man drog i för många hack, och man var helt enkelt för otålig. Det är det, som till sist kommer att knäcka Sveriges ekonomi. Det är då bubblorna kommer att spräcka.

Men läs gärna artikeln hos ZeroHedge.

2 kommentarer:

 1. Vilken ekonomiskskola till hör nationalekonomen Tino Sanandaji som ska skriva den där Moral Superpower: A book on immigration boken?
  http://www.tino.us/ som hade en av de snabbaste Kickstarter insamlingarna i Sverige, 3 dagar för 400000.

  I dagsläget uppe i hela 526,840 kronor
  https://www.kickstarter.com/projects/2079803541/moral-superpower-a-book-on-immigration-by-tino-san

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej. Har inte läst så mycket av vad han tycker om penningpolitiken. Mest bara ekonomiska politiken.

   Radera