onsdag 27 maj 2015

Återigen bräckligt inom EFDD-gruppen i EU.

Litauiske Valentinas Mazuronis lämnar EFDD. 
EFDD blir återigen bräcklig efter att litauern Valentinas Mazuronis valt att lämna EFDD-gruppen till förmån för den liberala ALDE-gruppen.

Efter flera långa möten med ledaren för ALDE, Guy Verhofstadt, verkar det som att Mazuronis låtit sig köpas upp. Helt plötsligt upphörde Mazuronis att vara EU-skeptiker. Inte helt olikt lettiskan, Iveta Girgule från lettiska Bondepartiet, som köptes upp av socialisten Martin Schulz. Som tur är, lyckades EFDD ersätta henne med en polack. Av någon anledning verkar dock balter vara väldigt lättköpta av EU-eliten. De är därmed tyvärr ganska opålitliga.

Mazuronis har tidigare redan valt att lämna sitt eget parti, Ordning och Rättvisa, för att istället bli medlem i den litauiska arbetarpartiet. Därmed blev det än mer naturligt för honom att lämna EFDD för att istället ingå i den liberala ALDE-gruppen.

Detta gör Sverigedemokraterna till EFDD:s tredje största parti efter 5-stjärnerörelsen och UKIP. I övrigt finns bara enskilda medlemmar från övriga länder. Den kvarvarande litauern från partiet, Ordning och Rättvisa, är Rolandas Paksas. Han har anklagats för att ha spridit "högerextrem propaganda".

Trots att inga konkreta bevis mot Paksas kunnat komma fram anklagas han. Det handlar om en bok som avslöjar den litauiske presidentens bakgrund som Sovjetisk agent. Intressant nog kommer anklagelserna just från litauer inom ALDE-gruppen. Alltså försvarar liberalerna Sovjet. MSM i Litauen som försvarar presidenten betraktar också intressant nog kritik av Sovjet som vurm för Ryssland. De kallar boken för "högerextrem propaganda".

Paksas har tillbakavisat anklagelserna och reagerat kraftigt. Mazuronis har varit mer obekväm. Han tog också avstånd från boken. Men i förlängningen skulle han även ta avstånd mot sin kollega, sitt parti och sin partigrupp.

Hur som helst, så verkar det som att EUrokraterna har satsat stort på att försöka destabilisera EFDD-gruppen. Först med Iveta och nu med Mazuronis. Och så har de hållit på i stort sätt sedan EU-valet. Och det är något som EFDD-gruppen får se upp för.

Delfi1, Delfi2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar