torsdag 16 april 2015

KSA:s bombningar i Jemen hjälper al-Qaida.

KSA:s Flygvapen bombar Jemen. Men gynnar främst al-Qaida.
Efter hårda strider i kriget i Jemen har nu al-Qaida lyckats säkra hela Hadhramaut provincen i östra Jemen. Detta inkluderar hela dess kust, huvudstaden al-Makulla, flygplatsen och även stadens oljetillgångar. Nu har alltså al-Qaida i Jemen en bas för att kunna sälja olja och bygga vidare på sin verksamhet i landet.

Efter strider i staden, valde större delen av regeringstrupperna att fly från flygplatsen. Al-Qaida hade inga svårigheter med att erövra den viktiga flygplatsen. Men detta skulle inte ha varit möjligt utan KSA:s militära insatser i Jemen via sitt flygvapen. Deras verksamhet har främst riktats mot Houthi rebellerna, men även många civila har drabbats och i vissa fall även regeringsstyrkor.

Medans striderna härjat mellan shiitiska Houthi rebeller och de sunnitiska regeringsstyrkor, har al-Qaida kunnat fullborda sin erövring av hela Hadhramaut provincen med hjälp av lokala stamledare som lovat att ordna administreringen i området. Många i regionen är oroliga över vad detta kommer att innebära.

KSA:s Flygvapen svarar på kritiken om varför de inte riktat sina insatser mot Jemen, via insatsens talesperson Ahmed Asiri. Han menar att al-Qaida är ingen prioritet för dem. Att deras uppdrag är att bekämpa shia rebellerna. Så fort regeringen återfår kontroll över Jemen kommer de sedan att kunna ta itu med al-Qaida menar Asiri.

Jemens regering har tvingats fly från Jemen efter Houthi rebellernas stora framgångar i kriget. Det är i KSA som de nu samlat en liten regering som arbetar med humanitära insatser till sitt hemland och för att försöka få till stånd ett vapenstillestånd för att kunna inleda eventuella fredsförhandlingar.

Så medan att kriget härjar, så flyttar al-Qaida fram sina positioner, med KSA:s medvetande.

AP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar