tisdag 7 april 2015

Kinesiska trupper utför militär operation i Jemen!
Kinesiska specialstyrkor utförde militär operation i Jemen, mitt under brinnande inbördeskrig.
De senaste veckorna har konflikten i Jemen eskalerat till att omvandlas till ett inbördeskrig. De av Iran-stödda shiamuslimska Houthi rebellerna har ganska snabbt avancerat i norra Jemen. De har redan erövrat landets huvudstad Sanaa. Och den gångna veckan nådde de den viktiga och strategiska kuststaden Aden.

Regeringsstyrkorna har haft det svårt att bekämpa rebellerna, samtidigt som al-Qaida har också flyttat fram sina positioner och erövrat fler städer och även lyckats befria många terrorister i jemenitiska fängelser. 

KSA har gett sitt stöd till regeringsstyrkorna genom att inleda bombardemang av de rebellkontrollerade områden. Houthi rebellerna har svarat med beskjutningar mot gränsvakterna i KSA. 

Men samtidigt som striderna härjade i Aden, utförde kinesiska elitstyrkor ett militärt uppdrag. Med skepp tog de sig ända fram till hamnen i Aden, där en insatsstyrka utlöstes in i staden. Tidiga rapporter talade om utländska militärer på plats i Jemen. Spekulationerna var bland annat att KSA hade gått in i Jemen, att ISIS nu tagit sig dit, och att Iran skickat trupper. 

Men nu visar det sig att det handlade om kinesiska styrkor, som var på plats för att utföra en evakueringsuppdrag. Styrkorna lyckades dock inte finna alla som de skulle evakuera innan de tog sig tillbaka till hamnen, innan kinesiska skepp kunde slutföra uppdraget.

ZH.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar