onsdag 4 december 2013

Sammanvägda mätningar för november 2013.Efter samtliga 9 opinionsundersökningsinstitut publicerat sina mätningar för november, är sammanvägningen som ni ser ovan, som följer:

S 33%
M 25,4%
SD 10,3%
MP 9,4%
V 7,1%
FP 5,8%
C 4%
KD 3,9%
Övr. 1,1%

Kommentar.

Idag publicerades höstens stora SCB-mätning. Och det som man pratar mest om är att M tappat massvis med väljare till SD sedan valet 2010. Ewa Stenberg på DN menar på att de måste försöka få tillbaka dem. Hon får svar på tal från Sanna Rayman på SvD, som menar att det blir minst sagt svårt för M att få tillbaka sina väljare från SD, om inte omöjligt.

Den diskussionen får mig faktiskt att tänka på, vad det är som Moderaterna egentligen håller på med. Jag minns att Per Schlingmann hade publicerat information om att invandringsfrågan skulle bli en avgörande fråga för att vinna valet. Kort därefter lämnade han plötsligt sin post inom Moderaterna. Kent Persson tog över, och ja, jag vet inte riktigt vad det är han håller på med. Han verkar mest hoppas på att de som är osäkra ska lägga sin röst på M när det väl blir dags. Utöver det, har man inte hört så mycket mer strategi från honom.

Säga vad man vill om Schlingmann, Moderaternas båda valsegrar (2006 och 2010) skulle ha varit omöjliga utan honom. Varför M vill överge ett vinnande koncept är minst sagt märkligt. Reinfeldts beteende har också varit mycket märklig sedan Schlingmann försvann. Och jag kan inte annat än utgå från att M bestämt sig för att ge makten till S och Löfven utan strid.

Det ska till radikala förändringar inom M om de överhuvudtaget ska försöka sig på att vinna valet nästa år. Det enda som talar för M just nu, är att det är mycket tid kvar till valet, och att mycket kan fortfarande hända. Men trenderna talar emot M. Någon gång mellan idag och valdagen måste trenden ändra på sig om inte det alltid varit meningen att Löfven ska få ta över makten. Dessvärre så tror jag på det sistnämnda.

Status, DN, SvD.

1 kommentar:

  1. Intressant tanke, det är svårt att bli annat än konspiratorisk efter hur det ser ut i dagsläget.
    Helt klart en läsvärd blogg. Kommer att fortsätta kolla in den.

    SvaraRadera