måndag 23 december 2013

Nu är det officiellt: USA gör slut med KSA.

En lång och lycklig relation, som nu nått vägs ände. 
En lång och på många sätt lycklig relation mellan USA och KSA är nu definitivt över då USA dragit in biståndsstödet till al-Qaida trupperna i Syrien. Detta slår den förre detta diplomaten, John Graham, fast i en OP-ED intervju hos RT. Det handlar om en relation som varat i drygt ett halvsekel. Och det kan egentligen inte vara lätt för en del av de inblandade, då de haft väldigt nära och intima vänskapsrelationer genom åren, från generation till generation.

Men KSA måste gå sin väg om de ska klara sig. Precis så som Pastor Lindsey Williams sa att det skulle gå till i sitt The Energy Non-Crisis föreläsning från 2009. USA, och då Washington Korporationen, har länge haft för avsikt att dumpa KSA, då de visste att de ljög om sina tillgångar. Oljan är på väg att ta slut. Inte bara i KSA, utan i större delen av Mellanöstern. De stora fyndigheterna finns i Australien, Ryssland, Indonesien och USA. De kommer att bli helt oberoende av oljan, samtidigt som oljan så småningom kommer att sina för Iran, Venezuela och KSA. Det kommer att dröja några år, men det kommer att ske. Den arabiska våren var till för att påskynda denna process. Läget i Mellanöstern lär bli än mer kaotisk. Och strategin för de nya oljegiganterna har varit att mörka och dölja sina verkliga tillgångar för att mjölka OPEC-jättarna långsamt. Snart behövs de inte längre. Samtidigt har de Peak Oil-myten som de lite då och då kan skrämma folk med, för att kunna höja pricerna på olja när det behövs. Den brukar fårket alltid gå på.

Den arabiska vårens uppdrag kanske inte gick hela vägen. Men de gick tillräckligt långt. Allt mer tyder på att den operationen är nu klar för det mesta. De Trilaterala verkar ha gått vidare till Afrika utan några större hinder. Den stora förloraren, förutom Mellanöstern, blir Kina, som kommer att vara mycket hungrig. Enligt Brzezinskis plan ska kineserna tvingas till att möta Ryssland i en match om naturtillgångarna. Därför är det viktigt för Putin att behålla goda relationer med Kina.

Hur Brzezinski ska lyckas med det sista steget är fortfarande oklart. Det kommer att ta några år innan den kampen avgörs. Så kanske han vill vänta tills Hillary tar över rollen som president. Intressant nog, så kan det här sluta med att både USA och Ryssland blir de två stora vinnarna. KSA å sin sida måste börja satsa på nya relationer. Frågan är vad Saud-klanen har att erbjuda när deras olja sinar och alla andra har gott om den varan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar