lördag 6 juli 2013

Stor korruptionshärva inom Labourpartiet skakar vänstern i England.

Ed Miliband (Labourpartiet) och Len McCluskey (Unite). 
Länge har relationen mellan Labourpartiet och fackföreningar varit en kontrovertiell fråga i England. Englands mäktigaste fackförening Unite the Union, bättre känt som Unite, är den största finansiären bakom Labourpartiet. Och nu har kontroverserna nått sin klimax efter att en läcka avslöjat att Unite "fixat" kandidater i lokala primärval.

Hittills har två tunga Labournamn fått lämna sina poster efter skandalen då det avslöjats att de varit inblandade i de riggade valen. Polisen har inlett en utredning i frågan, samtidigt som Labourpartiets ledare Ed Miliband lovat att lämna över en egen intärn rapport.

Enligt läckan ska Unite ha mutat sina medlemmar att ta över lokala avdelningar inom partiet för att rösta in sina kandidater. Enligt uppgift ska dessutom Unites medlemmar ha lurats in i partiet utan deras vetskap. Unite hade en lista med 41 kandidater som de ville se invalda. Och av dessa har 8 stycken redan lyckats nå sina mål.

Labour sekreteraren Karie Murphy har nu lämnat sin post efter avslöjandena om hennes inblandning i härvan, och att hon dessutom har starka band till Len McCluskey, då hon var hans sambo en gång i tiden. Även Labours store PR-boss Tom Watson, också han med starka band till fackföreningen Unite, har nu fått lämna sin post efter avslöjandena.

Ed Miliband anklagade ledaren för Unite, Len McCluskey, för att ha "fixat" de lokala primärvalet i Falkirk. Attacken var tydligen ett försök från Miliband att distansera sig från den mäktiga fackföreningen. Miliband insisterade dock att det endast handlade om den lokala partiavdelningen i Falkirk.

Detta stämmer dock inte överens med uppgifter om att den här typen av korruption hänt de senaste åren i partiets sydvästra distrikt. Partimedlemmar har skickat brev till Miliband om detta. Hundratals partimelemmar hade skrivit under. Men eftersom de inte fick några svar från varken Partitledning eller partidistriktet, så gick de personligen för att möta upp Miliband och lämna över meddelandet.

Som svar fick de istället ett hotfullt mejl från partisekreteraren Iain McNicol som hotade med "diciplinära åtgärder" om de fortsatte att kräva svar. Många inom partiet hävdar nu att Miliband känt till vad som hände i Falkirk långt innan det läckte ut, och att han då inte hade några invändningar.

McCluskey å sin sida slår ifrån sig all kritik och menar att Unite inte gjort något fel. Han menar att det enda som de tydligen gjort fel var att be för många av deras fackmedlemmar att bli medlemmar i partiet. McCluskey säger även att han har ingen tillit för det politiska maskineriet ändå.

Daily Mail.

1 kommentar:

 1. Korruption i ett sosseparti, en riktig *shocker!* ;)

  Pettersson har en bra serie på sin blogg kallad "Nu granskar vi"

  Den här om S är intressant:
  http://petterssonsblogg.se/2012/12/07/nu-granskar-vi-s/

  Just nu har vi ju en stor SSU härva där vi faktiskt kan få se sossar kastas i finkan, finns ju ett koppel av aktiva sossar som borde sitta på kåken som fifflat som faan i SSU och efter. 109 fall har grävt fram.

  Han har för alla sjuklöverpartier:
  http://petterssonsblogg.se/page/2/?s=nu+granskar+vi

  man grinar om petitesser hos SD medans man blundar för den enorma kriminalitet i Sjuklövern, hyckleriet är slående.

  Må Gud Fader straffa de hårt.

  SvaraRadera