lördag 13 juli 2013

Sammanvägda mätningar för juni 2013.Endast 7 mätningar då vi inte fick någon SKOP-mätning för juni månad. Dom verkar publicera mätningar lite när dom känner för. Men om vi väger samman övriga 7 mätningar får vi följande resultat.

Resultat:

S 32,1%
M 26,6%
SD 9,9%
MP 9,7%
V 6,8%
FP 6%
KD 3,9%
C 3,7%
Övr. 1,2%

Kommentar:

Mätningar var alltså innan Almedalen, så vi kan bortse från eventuella effekter därifrån. Men intressant är att många spekulationer, om att en "mittenregering" efter valet 2014 skulle bli till, kom fram under Almedalen. I alla fall bland de som är någorlunda insatta.

Regeringen S-MP-FP skulle just nu få 47,7%, och med V(PK):s passiva stöd skulle en ny Stefan Löfven klara sig gott och väl. Jag säger det, för att jag tror inte att två partier kommer att få omkring 3% när det väl blir skarpläge. Alliansväljarna kommer förmodligen att välja att rädda C som passar deras liberala syn på sex och droger. KD upplevs som "bakåtsträvande", även om de egentligen inte är särskilt konservativa längre.

Jag tror att FP kommer att göra ett bättre val än vad mätningarna visar. Ordet "liberal" är ett ganska fint ord, man är inte för socialistisk (till vänster) eller för konservativ (till höger). När man pratar om "osäkra väljare" brukar lejonparten av dessa vara ideologilösa "mittenväljare". Oftast röstar de på de stora partier, eller mittenpartierna, och sällan på några partier som upplevs som "ytterliggheter". Så det är främst därför FP brukar vara en duktig valspurtare. De har en förmåga att kunna samla på sig alla osäkra "mittenväljare".

Svängningar kan alltid vara intressanta, men vi bör också tänka på att väldigt många (förmodligen majoriteten idag) som inte bryr sig om politik. I synnerhet när det är mer än ett år kvar till valet.

Status.st

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar