lördag 13 juli 2013

Saudiska monarkin bakom kuppen mot Muslimska Brödraskapet.

Efter att ha samlat in information från olika källor och gått igenom olika observationer så konkluderar jag precis som en del redan kommit fram till att det är monarkin i Saudiarabien som nästan på egen hand störtat det Muslimska Brödarskapet i Egypten. Och det är minst sagt intressant att se hur intrigerna spelat ut sig de senaste månaderna.

Många är allt för positiva till att Muslimska Brödraskapet störtats från makten i Egypten. Och det kan man tycka är rätt. De var kontrollerade av MI6 och är förutom salafisterna bland de mest extremistiska av islamistiska politiska rörelser i området. De förespråkade även en militär insats för att störta Assad i Syrien, de bjöd in IMF och de ville trycka ner en ny extremtisk islamistisk konstitution över det egyptiska folket. Så visst är det bra att de störtas.

Men samtidigt så bör man fråga sig vilka det är som nu tar deras plats. Och om det verkligen blir något bättre. Medierna i väst skrek för globalisten El Baradei. Det blev inte El Baradei. Och många var snabba med att peka fingret mot USA, att de skulle ha varit bakom det hela. Men Muslimska Brödraskapet gjorde i stort sätt exakt som USA ville. Obama administrationen har inte slängt sitt fulla stöd bakom kuppen. De agerar förvånansvärt försiktigt i det här tillfället.

Visst kan utspel om ett jihad mot Syrien och Etiopien, och en islamistisk konstitution, och inbjudningen av IMF ha kunnat spä på missnöjet bland de mer liberala övre medelklassen. Men det förklarar ändå inte kuppen i sig.

Generalen al-Sisi har starka band till Saudiarabien. Och de två ledare (presidenten) Adly Mansour och (premiärministern) Hazem al-Bedlawi, som ska ta över i övergångsregeringen i 6 månader, har också sina starka band till Saudiarabien. Lägg till att Muslimska Brödraskapet tidigare under våren planerade att störta den saudiska monarkin, så börjar pusselbiterna falla på sin plats. Saudiarabien och Arabemiraterna har tillsammans skickat $8 miljarder till Egypten. Den plötsliga generösiteten verkar uppenbar.

Det finns en tydlig splittring nu både i USA och inom Sunni-Islam. I USA går alla neo-cons, med galningen John McCain i spetsen, i taket över den militära kuppen. Medan att Obama och Vita Huset är mycket försiktiga och vågar inte ens kalla händelse för en kupp. Anledningen kan ligga i att USA enligt lag inte kan fortsätta ge bistånd till ett land där en militär kupp ägt rum. Man vill inte förlora en viktig allierad och fortsätta ha dem som beroende via bistånd. Därför är man försiktig med sina uttalanden om vad som sker i Egypten. Splittringen inom Sunni-Islam märker man tydligt bland medierna. Al-Arabiya hyllar kuppen, medan att al-Jazeera fördömmer störtandet av en demokratiskt vald regering.

Frågan är då vad som kommer att ske nu. Kommer den "arabiska våren" att ändra karaktär, och i så fall mot vilken riktning och varför? Det blir intressant att se hur det blir om Muslimska Brödraskapet lyckas återta regeringsmakten om 6 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar