lördag 10 november 2012

Dokumentär om vänsterextremismen i Sverige.Jag vet att den här dokumentären har varit kontroversiell. Men den har många intressanta citat. De flesta borde vid det här laget redan känna till den tydliga kopplingen mellan svensk massmedia det politiska etablissemanget och landets vänsterextrema rörelser.

På grund av kontroverser är risken stor att filmen plockas bort från Youtube. Därför drar jag fram ett citat från Magnus Utvik som jag fann oerhört intressant och som vi förmodligen inte kommer att få höra särskillt mycket av.

Detta säger Magnus Utvik vid 7:27 in i filmen:

"Jonas Sjöstedt var ju med i Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) enda tills muren föll. Och han säger själv att han var kritisk mot öststatskommunismen. Ja, men varför tog han inte konsekvensen och lämnade partiet då? Och han var ju inbjuden samtidigt som mig för att diskutera detta. Men han "tycker det är så oviktigt" så att han vägrade att komma. Men det är inte frågan om att han "tycker det är oviktigt". Han skäms för denna delen av sin karriär. Och nu ska han ju försöka vara partiordförande. Den här extremistiska förflutna som många människor inom vänstern har, det förtränger man eller försöker skratta bort. Väldigt pinsamt." 

Ojojoj! Vi visste nog redan att många inom vänsterpartiet faktiskt är råa kommunister. Och att även Jonas Sjöstedt en gång i tiden kallade sig själv för kommunist. Ja, vi visste till och med att Jonas Sjöstedt sa sig vara kritisk mot öststatskommunismen, till skillnad från Lars Ohly, till exempel.

Att Jonas Sjöstedt ändå valde at stanna kvar i partiet enda tills murens fall, är en intressant frågeställning från Magnus Utvik. Än mer intressant är att Jonas Sjöstedt var helt ointresserad av att ransaka sig själv, eller åtminstone bemöta det hela genom att diskutera detta med Magnus Utvik. Om jag hade varit Sjöstedt skulle jag ha gjort så mycket som möjligt för att försöka visa att jag var en förändrad man. Men vår nya vänsterledare verkar helt ointresserad av att försöka klargöra en del frågetecken. Vilket i sin tur lyfter bara fram fler frågetecken.

Om vi nu ska vara snälla mot Sjöstedt och tro att han är en förändrad man, kan det då vara så att han är rädd för att stöta bort de mer extrema element inom VPK längre ut till vänster mot utomparlamentariska alternativ? Och om vi antar att han i själva verket inte är en förändrad man, hur kan det fortfarande finnas en så stor del av befolkningen som tycker att det är helt oproblematiskt att rösta på någon som fortfarande stödjer en ytterlighet inom socialistisk tyranni?

Jag har tidigare utgått från att Sjöstedt faktiskt var en förändrad man. Nu är jag inte så säker på saken. Det mesta tyder bara på att han har ändrat taktik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar