onsdag 21 november 2012

Jag gillar er, Centerpartiet, men jag kan inte rösta på er.Jag lever i en del av landet som domineras av C-anhängare. Och jag känner en del medlemmar i partiet. Och jag måste säga att jag känner inte samma antipati mot Centerpartiet, som många andra SD-anhängare gör. Det finns mycket i partiets budskap som är bra, och vore bra för Sveriges ekonomi. Det har i synnerhet blivit bättre med Annie Lööf. Det här partiet har egentligen två stora problem.

1. De är inte konsekventa. Trotts deras libertarianska drag, kritik mot regleringar och kritik mot en allt för stor stat, som alla riktiga och viktiga frågor som man kan stödja. Så har de vid flera tillfällen visat en inkonsekvens i sina egna kärnfrågor.

2. De är moderatledningens gisslan. Och så länge de förblir en del av Alliansen, kan de liksom inte riktigt utföra de positiva förändringar som de egentligen vill.

Jag följde mediadrevet mot Annie Lööf tidigare i år. Och märkte tydligt att det handlade om ett drev. En som inte riktigt funkade så som media hade velat. Även socialdemokratiska bloggare spekulerade vad detta skulle kunna handla om. Några skulle kanske till och med hålla med mig. Reinfeldt och den moderata ledningen gillade inte Annies libertarianska utspel. Mediadrevet var något som Reinfeldt hade bestället för att visa henne vart skåpet skall stå. Inte ska man komma in i Alliansen och tro att man ska kunna leka libertarian.

Annie Lööfs kritik mot LO-maffian är faktiskt helt riktig. Annie Lööfs kritik mot regleringar som gör det svårt om inte omöjligt för små- och medelstora företagare att anställa folk är helt utmärkta. Men av någon anledning, verkar M ha en tyst överenskommelse med LO om att se till att unga hålls utanför arbetsmarknaden. För att det är moderaterna som saboterat varje försök från Centern att rucka på LAS.

I Centerpartiets senaste projekt om ungdomsarbetslöshet, Ett Hållbart Val, försöker Annie Lööf och Centern återigen driva den här frågan. Titta på siffrorna, titta på orsakerna till problemen, och titta även på de lösningar som man presenterar i rapporten. LAS måste omprövas, det måste bli enklare och billigare för företagen att kunna anställa folk, och förenkla även rekryteringsprocessen för dem. Helt riktiga lösningar och en helt legitim kritik mot LO:s heligaste ko och hur den drabbar den svenska arbetsmarknaden.

Arbetsmarknadsregleringarna är illa i Sverige. Men nu kommer de tyvärr inte bara ifrån LO. De kommer även ifrån EU. Annie Lööf ska få en eloge för sin kritik mot Euron, och att partiet numera är kritisk till att bli en del av Euro-vansinnet. Men en småföretagare så väl som medelstora företagare är kanske dom som drabbats värst av EU-regleringar på arbetsmarknaden. I synnerhet de helt orimliga miljöregleringar. Storföretagen är de enda som klarar sig undan detta. EU håller på att omvandlas till en oligopol där endast ett antal storföretag och megastora-multinationella företag har råd att konkurrera. Sanningen är att denna oligopol, inte tillåter någon konkurrens. Ty det är endast ett antal storföretag som kommer undan och klarar sig efter att EU-regleringarna redan röjt undan alla andra konkurrenter (eventuella uppstickare är chanslösa).

Så det skulle alltså kanske krävas en omprövning av Centerpartiets syn på EU? Nej, faktiskt mer än så. Centern är bra på att angripa de orimliga arbetsmarknadsregleringar som företagare måste stå ut med. De är däremot betydligt sämre på att bekämpa de orimliga miljöreglraingarna som företagare måste stå ut med.

Vi har framför allt Lena Ek som verkar jobba dag och natt, på att försöka göra det omöjligt för småföretagare och bönder (Många som numera blivit EU:s gisslan via subventioner). Samtidigt som vi har miljöpartiet som vill göra det omöjligt för företagare ute på landet, så gör Centern i stort sätt det samma i sin iver för "gröna frågor" och en ny "grön ekonomi" (som betyder Agenda 21, alltså en avindustrialisering av väst kombinerat med en avbefolkning av landsbyggden bland annat).

Centerns iver för värdeliberalism drabbar även deras annars vettiga libertarianska drag. Mycket på grund av detta har Centern faktiskt svårt att atrahera konservativa väljare. Ett arv från Olof Johansson som dessvärre fortfarande ekar inom Centerpartiet.

Så här ser vi att Centerpartiet inte klarar av att stå för sin egen filisofi, som många väljare (enligt mig) skulle stödja. Men även om de nu vågade göra det, skulle de få moderatledningen på sig. Mediadrevet mot Annie Lööf var bara en varning. Det enda rimliga valet som Centern då har, är att lämna Alliansen. Men då offrar de den position de redan har. Och suget efter makt kan ibland bli större än viljan att förändra landet på allvar.

2 kommentarer:

 1. Drevet mot Annie Lööf misslyckades för de kunde inte visa upp de värsta bitarna av Annie Lööf för de som drev drevet håller med om de värsta bitarna.

  Det som hade kunnat stoppa Lööf var hennes ateism och hennes Ayn Rand dyrkan.

  Men eftersom Massmedia själva är ateister, gillar abort och liknande så kunde de inte ge henne nådastöten, precis som en ateist aldrig kan vinna en strid när det kommer till moral då de inte har något att stå på.

  För det känner du väl till? Att Annie är Randist? Ayn Rand detta lilla monster.

  http://aynrandlexicon.com/lexicon/abortion.html
  http://blog.eternalvigilance.me/category/ayn-rand/

  finns ju massor om Ayn Rand, det är inte en person man följer om man är frisk i huvudet.

  Annie Lööf precis som majoriteten av politikerna "are not fit to rule".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte en Randist. Men det fanns libertarianska saker hon talat om, som jag kan hålla med om. Precis som jag kan hålla med Milton Friedman utan att helt omfamna alla Chicagoskolans idéer.

   Anledningen till att media inte går hårdare än så mot Annie är för att första mediadrevet mot henne var bara en varning från Reinfeldt. Här håller jag med sossebloggarna. Annie får skärpa sig och ställa sig in i ledet bakom Reinfeldt. Annars får hon inte vara med och leka.

   Radera