fredag 7 februari 2014

Partifinansiering som ett sätt att stoppa SD.

Vill bara tipsa folk om Tommy Funebos utmärkta blogginlägg om debatten kring partifinansiering.

Det är nämligen så att M nu börjar byta fot gällande anonyma bidrag till partifinansiering. Tidigare har det varit alla inom 7-klövern utom just M som varit emot att anonyma bidrag till partier skulle vara tillåtet. Men i och med att M nu har ändrat inställning i frågan, har man en tillräcklig bred majoritet för att få igenom ett förbud.

M föreslår dock att man ska få finansiera anonymt så länge det blir en summa under 44 400 kr/helår. Till detta säger övriga 7-klövern blankt nej till. De vill kunna veta identiteten på vart enda individ som donerat pengar till alla partier.

Den här frågan har kommit upp tidigare, som ett "förslag" från EU, men aldrig gått igenom. Det är först då SD kom in i Riksdagen som man har lyckats mobilisera opinionen inom 7-klövern i den här frågan. M har dock länge hållit emot. Förvisso kunde övriga inom 7-klövern få igenom detta, men en sådan lagstiftning utan stöd från ett av de stora politiska giganterna, och dessutom det främsta regeringspartiet, skulle inte riskera att se lagändringar igen. För att slippa det, vill man ha en bred majoritet.

Nu när M mobbats till att själva ta upp frågan, är diskussionerna nu igång. En sak är hela 7-klövern i alla fall överens om. De vill få till ett beslut så fort som möjligt. Och det är uppenbart att den enda verkliga anledningen är för att avslöja alla "rassar" och "nassar" som donerar pengar till SD. 7-klövern vill gärna att en votering om detta blir klar inom max 2 månader (alltså någon gång under april). Då skulle den nya lagen alltså gå igenom till den 1 juli. Och SD skulle bli skyldiga att redovisa och offentliggöra alla sina anonyma donatorer.

Tommy Funebo lyfter upp hur det ser ut internationellt och varför den lagstiftning som vi lär få, om 6-klövern (KD-FP-C-V-S-MP) får sin vilja igenom är drakonisk.

Intressantast är exemplet USA, där detta diskuterades för inte så länge sedan. I ett land med en verklig konstitution som begränsar Statens makt över medborgarna, och där man faktiskt har en författningsdomstol som reglerar Statens befogenheter, så slog man fast i Citizens United vs Federal Election Commission, att man skulle tillåta så kallade Super Pacs. Där skulle folk kunna donera hur mycket pengar som helst till ett partis eller en enskild politikers valkampanj, helt anonymt. Super Pacs är dock fristående ifrån själva partiet, eller politiker, även om de för valkampanjen åt dem.

Intressant nog, är det i USA dock, helt förbjudet för att fackförbund, offentligt ägda bolag och tjänsteanställda, eller utländska medborgare att donera pengar till partier eller kandidater.

Då blir frågan. Vem i Sverige skulle ens föreslå att förbjuda LO att donera pengar till S? Korruptionen och hyckleriet inom Sosseadeln lyser som vanligt igenom. Nyligen fick Sossarna 70 miljoner från fackfascisterna.

Sossesvin. 


Funebo.

1 kommentar: