onsdag 5 februari 2014

Varför bjuder Moskva in FBI till Sotji?

FBI skickar ett dussintal agenter till Sochi för att hjälpa Ryssland hålla Vinter OS terrorfritt. Terrorhoten inför Vinter OS i Sotji, Ryssland, har ökat sedan terrorattentatet i Volgograd i december.

Sedan terrorattackerna i Volgograd har inte Ryssland lyckats ta reda på vilka som låg bakom attackerna, men det är främst islamister från kaukasusområdet, som är de främsta som Ryssland misstänker kan ha legat bakom attackerna. Det finns en risk för terrorattacker under Vinter OS i Sotji.

Ryssland har de senaste dagarna varit med om en maktkamp mot väst över Ukraina. Men trots alla hårda ord, väljer Putins Ryssland att bjuda in FBI för att hjälpa dem med säkerhetsarbetet i Sotji.

En rimlig fråga är varför Ryssland skulle samarbeta med USA i en så känslig evenemang? I så väl Ukraina som Syrien har USA och Ryssland varit på olika sidor av konflikterna. De har åtminstone låtsats vara fiender. Nu bjuder alltså Ryssland in "ärkefienden" på rysk mark för att delta i säkerhetsarbetet?

I synnerhet de som fortfarande tror att vi lever i en värld med två rivaliserande stormakter på var sin sida, bör fråga sig hur samarbeten kring säkerhetsfrågor kan bli så djupa.

1 kommentar:

  1. Även Israel är med under övervakningen i Sochi:
    http://alertsweden.bloggo.nu/BUSTED-Israel-Is-In-Charge-of-Security-for-Super-Bowl-and-Sochi-Olympics-/

    Massinvandringen och protokollen:
    http://experimentlandet.blogg.se/2014/february/massinvandringen-och-protokollen.html

    SvaraRadera