tisdag 18 februari 2014

Stor framgång för DuPont över Monsanto - EU-kommissionen godkänner ny GMO-gröda.

Spanien är EU-landet där Monsanto har ett starkt fotfäste. Men nu utmanar den stora GMO-rivalen DuPont inom EU. 
EU-kommissionen har nu gett order om att DuPonts senaste GMO-produkt Pioneer 1507, kommer att auktoriseras, och där med släppas in fritt för odling inom EU. Detta är tråkiga nyheter för Monsanto som tidigare haft monopol inom EU. Främst via deras GMO-produkt MON 810, som redan får odlas inom EU. Och det är främst i Spanien som denna GMO-gröda får odlas, då landet själv godkänt odlingen. Men nu släpps Monsantos hatade konkurrent in i EU-marknaden. GMO-korporationerna har varit starka i Asien, Sydamerika och Nordamerika. På senare tid har de även expanderat in i Afrika. Men till Europa har det länge varit svårt. Men nu verkar de göra en del inbrytningar. Monsanto släpptes först in via Spanien, men nu godkänns DuPont, alltså av EU-kommissionen.

Det är viktigt att förstå att det har pågått ett tyst krig mellan de två GMO-giganterna. DuPont har mycket effektivt finansierat kampanjer för att anordna stora demonstrationer riktade specifikt mot Monsanto. Och dessvärre, har de flesta kritiska röster, mot GMO, gått med på detta utan någon som helst kritisk tänkande, eller insyn om vilka som egentligen legat bakom demonstrationerna.

Bland länderna som röstade NEJ till att släppa in DuPont, var Frankrike, Italien, Holland, Österrike, Polen, Bulgarien, Cypern, Ungern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta och Slovenien. Bland de som röstade JA återfinns, England, Spanien, Finland, Estland och Sverige(!). Avgörandet till JA-sidan kom av att Tyskland (+ 4 andra länder) valde att avstå och la ner sina röster. Då gick DuPonts godkännande igenom. Vilket ledde till ett protestbrev från de 19 länder som hade röstat emot förslaget. De menade att detta skulle kunna innebära kraftiga och negativa konsekvenser så nära inpå det kommande EU-valet i maj.

Nu när även DuPont släpps in, är det upp till varje land, var för sig, att avgöra om de ska odla GMO från DuPont. I Sverige har man tidigare kunnat mobilisera ett starkt motstånd till Monsantos GMO-produkter. Hur det blir med DuPonts GMO-produkter återstår att se.

Men länder som England, Spanien, Sverige, Estland och Finland, var mycket tydliga med sin motivering för varför de numera var för GMO. De menar att EU kommer inte att klara av konkurrenskraften om de inte vågar släppa in GMO fritt. Med tanke på hur impopulärt GMO är, så låter det väldigt motsägelsefullt. De lär väl försöka dölja GMO-produkter genom att förhindra märkning, vilket i sig kan få EU, att hamna i samma läge som NAU, när det gäller debatten om märkning. Värst av allt kan detta innebära en katastrof för bönder i Europa som låter sig blåsas av GMO-giganterna.

Återstår att se, när den här frågan åter blir aktuell på nationell nivå. Då blir det verkligen upp till bevis för en hel del. Låt oss hoppas bara att våra "miljövänner" inte sviker, när det väl blir skarp läge.

BBC, RT.

1 kommentar:

  1. Blir kul sen när de själva får i sig den här smörjan, de får cancer och fattar inte varför.

    Jag ska nog be att den som tyckte att Sverige skulle få sån här mat får sådan här mat och får alla problem man kan få från den. How you like them apples...

    SvaraRadera