onsdag 5 februari 2014

Ljuger Bundesbanken om att de redan fått tillbaka en del av det tyska guldet?

Guld. 
Nyligen deklarerade Bundesbanken att de redan fått in sina första guldtackor från så väl Paris som New York. Av någon märklig anledning skulle leveransen dröja hela 7 år. Alltså skulle Tyskland få tillbaka hela sitt guld, först år 2020.

Under kalla kriget överförde tyskarna sitt guld över till Paris, London och Fort Knox, för att försäkra sig om att inte Sovjet skulle få tag i guldet. Länge har många frågat sig om guldet i Fort Knox ens fanns kvar där, då Tyskland aldrig kontrollerat om uppgifterna verkligen stämde.

Men Bundesbankens senaste besked skulle nog lugna ner många, trodde de. Den tyske journalisten, Lars Schall, frågade Bundebanken om leveransen. I en mejlkorrespondens förklarar Bundesbanken att guldet skulle smältas för att kunna transporteras, detta för att anpassa sig till LGD-regleringarna för transport av guld.

Denna mejlkorrespondens har blåst upp misstänksamhet och kritik mot Bundesbanken för att inte vara tillräckligt transparent i en sådan känslig fråga. Peter Boehringer från den tyska ädla metallsällskapet, som länge varit aktiv för att repatriera guldet, är nu den främsta kritikern av Bundesbanken då den gör allt för att mörka om guldet från Fort Knox verkligen kommit hem.

"Varför fortsätter Bundesbanken att undvika transparens vad gäller Tysklands guld?", frågar Boehringer. Han menar att Bundesbanken endast kommer med floskler och inte talar klarspråk om guldet. "Det finns ingen anledning för guldet att smältas enligt LGD-reglerna". Detta menar han kunde utmärkt kunnat göras i Hanau (strax utanför Frankfurt) som har världens mest moderna anläggning för smältning och förädling av metaller.

Boehringer påpekar även att guldet som skickades på 50-talet till USA, vet vi inte säkert att det ens existerar. Det finns inga bilder, vittnen eller publikationer som skulle bekräfta detta. Men även nu lämnar Bundesbankens brist på transparens mycket att önska.

Och även om Bundesbanken nu fått guld, går det inte heller att bekräfta om att det kommit från just Fort Knox. Nu vill Boehringer se en ändring på detta. Därför har man nu begärt offentliga publikationer och dokumentationer om allt gällande guldet. Boehringer hotar nu Bundesbanken med rättsliga åtgärder om de inte självmant är beredda att lägga alla korten på bordet.

GATA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar