söndag 4 december 2011

"Speakers Corner", början på "free speech zones" i Sverige?

En tråd som jag hade läst nyligen fick mig att uppmärksamma att Speakers Corner skulle komma till Sverige. Närmare bestämt Göteborg. Av någon anledning vill den annars glada hamnstaden ta efter Londons 1984-anda. Fenomenet Speakers Corner har en lite prekär historia. Från 1850- och 60-talets vänsterrörelser i London kom man fram till den pre-Orwellianska lösningen att ha en plats där folk skulle få kunna tala offentligt till folket. Karl Marx hyllade det hela som början på det han såg som den "engelska revolutionen".

Jag har själv varit i London förut, och ni som har varit där vet precis vad jag menar när jag säger att London kanske är det närmaste man kan komma till ett 1984 just idag. Det är det närmaste man kan komma ett storerbrorssamhälle. Och det är faktiskt läskigt, med kameror överallt; de har till och med Big Brother röster som rättar till folk om de skräpar ner och så vidare. Men de har även "Speakers Corner". I USA är de i alla fall lite ärligare med benämningen och kallar det för en "Free Speech Zone". Så när detta upprättas i Sverige bör det korrekta namnet vara "yttrandefrihetszon".

Ty det är så att de rödgröna i Göteborg nu lyckats ta fram förslaget som ska kopiera den brittiska 1984-modellen. Ett intet anande folk och kanske även ett intet anande politiker. Vad kan detta innebära för stadens och kanske även hela Sveriges framtid? "Free Speech Zones" är något som nyligen implementerats på sina håll i USA för att hindra människor från att annars utöva sin yttrandefrihet överallt utom i just dessa så kallade "Free Speech Zones".

Framtiden ser mörkt ut för Sverige. Kanske kritiker till klimatbluffen, EU, mångkultur och massinvandring med mera, tvingas i framtiden hänvisas till särskillda "yttrandefrihetszoner" för att kunna utöva sin yttrandefrihet. Håll i er, ty den här vintern kan bli riktigt ruggig och fram för allt mörkt för vår yttrandefrihet.

2 kommentarer: