onsdag 7 december 2011

Sammanslagning av mätningarna för November månad 2011.


Efter nio mätningar (inklusive SCB-mätningen) ser läget ut som följande vad gäller svenskarnas sympatier för de politiska partierna.

M 33,8%
S 26,3%
MP 10,9%
FP 6,4%
SD 6,3%
V 6%
C 5,5%
KD 3,7%
Öv. 1,1%

Som ni ser så sträcker sig moderaterna ytterliggare. Och fallet för S verkar fortsätta i full fart. MP tar sig klart över 10% och hamnar på deras bästa notering sedan valet. FP står stilla. SD kryper allt närmare den där fjärde platsen. V har tydligt gynnats av S-fallet. C står lika stilla som FP. KD hamnar återigen under spärren. Och så växer stapeln Öv något.

Hösten 2011 lever efter verkningarna från Juholtskandalen och korrigeringarna verkar inte ha kommit på plats ännu. Sedan vet vi inte riktigt ifall sossarna kommer att tappa mer, och vem eller vilka som skulle gynnas av ett sådant tapp. Jag tror dock att decembermätningarna kommer att befästa S som ett 25%:s parti. KD fick lite extra lyft pga partiledarstriden. Risken finns ifall KD inte byter partiledare att intresset för partiet dalar och att partiet hamnar till och med under 3% mot slutet av vintern. Kanske V kan knapra in några decimaler till på sossarnas bekostnad. Annars verkar det som att, precis som i valet, att SD, M och MP blir de som plockar på sig fler sympatisörer. FP och C verkar ha fastnat i ett läge där de varken ökar eller minskar. Det enda som lär sätta FP före SD i decembers sammanslagning av mätningar lär bli bokstavsordningen.

Källa: Status.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar