tisdag 6 december 2011

Eurofiler tar över Kroatien.

Zoran Milanovic
Kroatiens stora problem är korruptionen. Folk är mycket oroliga över läget med hög arbetslöshet. Den förra regeringen har drabbats negativt av korruptionen och då gäller det främst förre kroatiske premiärministern Ivo Sanader. Dock så förnekar han alla anklagelser om korruption. Man kan fråga sig varför inte bara erkänna något som är så uppenbart?

Intressant att ha i åtanke är att den avgående liberala (HDZ) regeringen till varje pris försökt hindra IMF från att komma in och våldta det kroatiska folket ekonomiskt. Man kan fråga sig ifall IMF haft sina agenter på plats för att störta den liberala regeringen. Ty skandalerna om korruption som främst drabbat de liberala som varit ett motstånd mot IMF och detta har varit helt avgörande för valresultatet. Kroatiens nye premiärminister, socialdemokraten Zoran Milanovic har nu öppnat dörren för IMF och kan tänka sig släppa in bankmaffian till sitt land.

Utöver öppnandet för IMF kommer Milanovic att jobba hårt för att få till Kroatiens inträde i EU. Och han verkar vara rätt man att utföra uppdraget. 1993 ingick han i FN:s fredsbevarande delegation i Azerbajan. 1996-1999 var han rådgivare åt den kroatiska delegationen i Bryssel för både EU och NATO. Allt detta hann han med alltså innan han blev aktiv inom det kroatiska socialdemokrater. Så hans meritlista inom internationella organ liknar den av en ung Carl Bildt.

Tyvärr så tror en stor del av kroater att den enda lösningen till korruptionen i deras hemland är ett inträde i EU. De inser inte att den socialdemokratiske ledaren är på väg att leda dem in i ett nytt Jugoslavien, som de fick kämpa emot i ett blodigt krig.

Inga nationella/konservativa EU-kritiska partier har vuxit märkbart. Det ska nog bli mycket värre för Kroatien och kroaterna innan de börjar vakna till.

Daniel Hannan tar upp fallet Kroatien inför valet.


Nigel Farage talar om hur Kroatien som tidigare fick kämpa för sin självständighet, är nu på väg in i ett nytt Jugoslavien.


Nigel Farage kampanjar för NEJ-sida i EU-frågan i Kroatien. Inträdesvalet lär ske någon gång den här vintern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar