onsdag 17 juni 2015

Igår trädde Decemberöverenskommelsen i kraft.

Finn Bengtsson (M).Igår dog den svenska parlamentarismen. Igår trädde Decemberöverenskommelsen (DÖ) i kraft och blev i verkligheten Sveriges nya Riksdagsordning. 

Det är egentligen rätt så häpnadsväckande. Har haft möjligheten att tala med många alliansväljare som in i det sista trodde att Alliansen ändå skulle se till att rösta på sin egen budget. Så blev det inte. 

Efter den absurda debatten där Alliansföreträdarna sågade Regeringens budget, satt Moderaternas Riksdagsgrupp i stängd möte och diskuterade i drygt 40 minuter innan tre ledamöter lämnade gick ut och stämplade ut för dagen. De skulle kvitta ut sig och inte delta i voteringen. En till ledamot sa att han skulle verka för att slopa DÖ i Moderaternas M-stämma i höst. 

Efter mötet fanns det så klart sura miner. Man undrar vad som sas i M-mötet under dessa 40 minuter. Finn Bengtsson (M) som tidigare under debatten sa säg vilja rösta på Alliansens budgetförslag hade fått stöd från Anders Hansson (M). Kanske vill Anna Kinberg Batra (M) se till att inga fler råkade hoppa av. 

SD fick reda på att endast två Moderater skulle rösta på deras egna politik, och valde därmed att lägga ner sina röster. Det blev alltså bara två moderatröster för Alliansens budget. Och det i sig är ju egentligen helt otroligt. Något som närmast liknar DDR eller Sovjet. Att Moderaterna låter sig köras över på det här sättet av Sossarna, det borde vara oförlåtligt för alla sanna Moderatväljare. 

Finn Bengtssons tal under debatten var riktigt bra. Och jag rekommenderar verkligen den. Ni kan se den HÄR. All heder åt honom och även Anders Hansson som inte lät sig mobbas eller skrämmas från att rösta på sitt eget förslag. Det är egentligen helt otroligt att man ska tvingas berömma någon för att rösta på sitt eget förslag. 
 
Som ni ser i videon ovan, så var Alliansföreträdarna inte direkt stolta över sitt fega beteende. 

Men det vi egentligen såg igår var Alliansens död. Detta samtidigt som DÖ föddes. På sätt och vis kan man hävda att DÖ blev Alliansens död. Till hösten kommer samtliga Allianspartier att presentera var sin budget. Och även om SD skulle aktivt stödja M:s budget, så skulle det inte räcka för att slå Löfvens budget. På det här sättet garanterar nu DÖ att även Löfvens höstbudget kommer att gå igenom. Och det är då som alla tokiga skattehöjningar på inkomstskatter och bensinskatt kommer att genomföras. Vi får se exakt hur dessa skattehöjningar kommer att se ut när Löfven presenterar nästa höstbudget i oktober. 

Men oavsett det, så har svensk parlamentarism nu definitivt avskaffats.

1 kommentar:

  1. Tack för din info, du verkar insatt. Jag undrade just varför Sd också la ner sina röster. Tycker man känner av att det är ett dödläge i svensk politik, det märks även på invandrarkritiska bloggar./Lena

    SvaraRadera