måndag 29 juni 2015

Grekland utropar BANKHELG! - Stora börsfall i flera länder! - Risk för militär statskupp i Grekland enligt BND-källa!
Det är mycket som hänt det senaste timmarna. Under söndagen utropade Grekland självmant en bankhelg. Det var i ett tal till folket som den grekiska premiärministern utropade en bankhelg från och med måndagen under hela 6 bankdagar. Så först på tisdag nästa vecka kommer bankerna att öppna återigen. 

Under hela söndagskvällen har greker i hela landet stått och köat hela natten lång för att hinna få ut så mycket som möjligt. Så de som varit och tagit ut sina pengar tidigare under veckan hade alltså helt rätt i att vara tidigt ute och ta ut sina pengar, eller så mycket som möjligt. 
Premiärministern, Tsipras, vädjade det grekiska folket om lugn. Men folket lyssnade så klart inte. Hela söndagen fortsatte köerna att växa. Och även på morgonen på söndagen rapporterar man om pensionärer som vädjade om att kunna få ut sina pengar efter att bankerna redan stängt och bankhelgen inletts. 


Tsipras garanterar det grekiska folket att deras pengar finns kvar i bankerna. Framöver kommer grekerna endast att kunna ta ut MAX 60 euro per dag. 

Och trots att alla "experter" sa att Grekland är ett så litet land att den inte skulle kunna påverka världsmarknaden avsevärt, så har reaktionerna bara några timmar efter Tsipras tal varit exceptionella. 

Först ut Japan vars börs föll rejält på morgonen. Börsen föll med hela 3,5%.


I Kina som redan tidigare under månaden befann sig i ett nedåtgående trend sjönk ännu mer som en direkt reaktion av realiteten i Japan. Den kinesiska Nasdaq gick ner hela 7,5% på bara några timmar.


Vilka åtgärder BOJ gör återstår att se. Men deras klassiska vapen verkar som alltid vara att trycka så mycket Yen det bara går. I Kina verkar konsensus vara att PBOC kommer att se till att rädda ekonomin med kommunistpartiets insyn. Sydkorea har också tillsatt ett krismöte där man vill få reda på hur även de påverkas av världsmarknaden efter beskedet från Grekland. 

Men det är inte bara i fjärran öster som marknaderna börjat agera. Även Puerto Rico har nu stora problem och deras Guvernör, Padilla, säger att delstaten inte kan betala tillbaka sina lån. Börserna i Italien, Frankrike och Tyskland har också redan på morgonen påverkats av Greklands bankhelg. DAX:en öppnade på morgonen med ett våldsamt fall på hela 5%.


Vi får se hur veckan går. Det hela verkar nästan likna någon sorts utpressning från Tsipras håll. Han vill bevisa att Grekland minsann kan dra ner hela korthuset. Något som Greklands Finansminister, Varoufakis, alltid varit tydlig med. De vill vara kvar inom Euron, och EU vill ha dem kvar. Det är alltså en rävsax för båda sidorna. 

Det intressanta är vad som sker den här veckan. Intressant nog varnar tyska BND för en militär statskupp i Grekland, som skulle kunna leda till massflykt av folk in till övriga EU. Jag rörde vid det här ämnet lite grand nyligen. Men det är mer anmärkningsvärt om det kommer från en källa inom BND. 

Det är den ledande figuren inom PEGIDA-rörelsen, Udo Ulfkotte, som varit i kontakt med en högt uppsatt BND-källa som hävdar att risken är stor för att en militär statskupp utförs i Grekland. Ulfkotte som tidigare varit en etablerad journalist som länge haft nära kontakter med högt uppsatta BND-agenter, kan berätta om faror för stora oroligheter i Grekland som kan utveckla sig till rena inbördeskrig ute på gatorna i Aten. Detta skulle alltså kunna tvinga fram militärer att gripa in. Det är dock oklart vem som skulle ligga bakom denna auktoritet. 

Det skulle mycket väl kunna vara något i linje med EU:s Plan Z. Där man med våld tar över makten i Grekland. Vi får komma ihåg att EU tillsatte en förmyndarregering över Grekland så sent som 2011. 

BND-källan säger också enligt Ulfkotte att flyktingströmmarna kommer bara att öka. Alltså kommer fler flyktingar att söka sig längre upp i EU. 

Vi ser nu hur flera faktorer nu triggar varandra. Jag tror fortfarande att EU kommer att förlänga det hela, för att de behöver mer tid. Men vi får väl se. Enligt Lissabonfördraget, så kan Grekland egentligen inte lämna EU. Så det är inte bara att göra som man vill, även om nu Grekland skulle välja att gå i konkurs.

Hur som helst, så börjar Grekland allt mer likna Venezuela. Folk strömmar från bankautomaterna, till bensinstationerna till affärerna. Många bristvaror lär uppstå under veckan. 

FT, ZH1, ZH2, KO.

1 kommentar:

  1. Så kan det gå när man är lata, korrupta och socialister.
    Grattis, andras pengar tog slut sossetjuvar.

    Det är som de greker som arbetade i Sverige och i stora nummer fick förtidspension för fejkade ryggproblem och flyttade hem för att leva gott på dessa pensionspengar som de lurat till sig av oss.

    Det är en nation av lättingar, simulanter, sossar och skurkar.

    SvaraRadera