tisdag 20 maj 2014

Mätningar för April 2014.Efter samtliga 8 mätningar från de olika mätningsinstitut som släpps varje månad, slutade aprilmånad som följer:

S 33,4%
M 23,5%
MP 9,8%
SD 9,2%
V 8%
FP 6,2%
C 4%
KD 3,5%
Övr. 2,4%

Kommentar:

Gudrun Schyman (FI).
Nu märks det att gruppen Övriga växer sig starkt, mycket likt förra EU-valet. Faktum är att det faktiskt handlar om de Bonniers understödda feminister inom Feministiskt Initiativ (FI) som innehar lejonparten av den gruppen.

Vi bör även komma ihåg att svenska väljare beter sig annorlunda i EU-val, än i Riksdagsval. Så siffrorna ovan kan inte jämföras med siffrorna som kommer att dyka upp på söndag. Men jag är faktiskt beredd att lägga en slant på att FI faktiskt tar sig in i EU-parlamentet.

Svenska väljare har en tendens att inte bry sig om EU-valet. Normalt sätt, har valdeltagandet legat på omkring 1/3. Förra valet var det dock exceptionellt högt. 2009 var uppe på klart över 4 av 10. Medierna hade satsat rejält för att få folk att rösta. I och med att det är Supervalår, så tror jag att valdeltagandet kan öka ytterligare just i år. Jag tror att drygt häften av de röstberättigade kommer att gå och rösta i EU-valet på söndag.

De senaste EU-valen har det alltid funnits en wildcard i EU-valen. Som fyllt upp någon typ av missnöje. 2004 blev det Junilisten (JL) som red på segervågen av ett starkt NEJ till Euron. De åkte ur EU-parlamentet 2009. Jag tror att de lär inte ha mycket att hämta i valet i år. Kanske någon procent. I övrigt har man knappt sett något av dem.

2009 red Piratpartiet (PP) på missnöjet över FRA, IPred, ACTA mm. Och inte minst TPB-rättegången. Nu har det fått det tufft. Men jag tror faktiskt att de till skilnad från JL, kommer att få hålla sig kvar i EU-parlamentet. Men de kommer inte att bli lika stora som i förra valet.

I år verkar FI faktiskt kunna ta sig in i EU-parlamentet. Vilket så klart vore bedrövligt. Men jag kan berätta, att jag känner och har träffat många som redan förtidsröstat på FI. Ja, jag tror faktiskt att de mycket väl kan knipa en plats. På sätt och vis förtjänar vi den typen representanter. Hur som helst, så är det så att MSM håller på att hypa dem, något enormt. Jag vill rekommendera vad Lars Agerstig hade att säga om detta. Inte nog med att väljare "straffar" sina egna partier, de har en tendens att stödja partier som media bara slänger på dem.

Jag tror att SD kommer in. Men förvänta er inte att det kommer att motsvara opinionsmätningarna! Jag säger det, så att folk inte ska bli besvikna. I Kyrkovalet, blev många besvikna, trots att SD, lyckades dubbla sina mandat. Jag tror att SD lär hamna på omkring 6-7% i EU-valet. Allt över det, bör vi se som ett bonus. I förra EU-valet fick SD knappt 3,3% av rösterna. Jag tror att SD kan dubbla det. Så någonstans kring 6-7% blir rimligt. Vi bör komma ihåg att SD:s väljare är de mest kritiska till Sveriges EU-medlemskap. Och jag har hittills inte träffat någon SD-anhängare som tänker rösta i EU-valet. Så EU-negativa är dom. De vill inte legitimera EU genom en röst. Så, som sagt, bli inte besvikna om SD:s resultat på söndag inte motsvarar opinionsmätningarna.

Sen är det så att det är mycket konkurrens. Det är många partier som slåss om väljarna. Men om SD, FI och PP lyckas alla knipa var sitt mandat. Har vi 17 mandat kvar för 7-klövern. Jag tror att risken finns för att någon inom 7-klövern rent av trillar ut ur EU-parlamentet. Det hände KD på 90-talet, och det kan hända igen. Lars Adaktusson är i första hand journalist. Och det känns märkligt när KD "hyr in" PR-kandidater, som har i stort sätt 0 (noll) förankring till väljarna. Lars Adaktusson Kristdemokrat? Hah!

Status.st

2 kommentarer:

 1. Behövs väl minst 5% i det här valet för att knipa ett mandat?

  Har noterat att många Sverigedemokraterk är lata och röstskolkar, korkade lirare men så är det, de vill Sverige väl men är alldeles för lata för att orka rösta, de ska inte heller klaga sedan för de drog inte sitt strå till stacken, de lät stråt ligga kvar.

  Hade de inte röstskolkat så hade de lätt fått 15% och så hade partiet kunnat surfa på det till valet i höst men som sagt dess väljare är inte så pålitliga, de som skolkar påminner väldigt mycket om Linus Bylund, komplett värdelösa helt enkelt.

  Tror dock inte FI får några 5% jag tror de hamnar på 2,8% trots massiv massmedia upphausning (precis som Piratpartiet förra valet och Junilistan valet innan det).

  Personligen tycker jag att vi ska be mot FI, att de som parti ska misslyckas fast ändå stjäla röster från resten av vänsterblocket, tar de 3% så har de knyckt 3% från vänsterblocket. Det vore del av ett drömscenario i valet i höst, där FI stjäl 3% av rösterna från vänsterblocket.

  SvaraRadera
 2. MAKTEN UTGÅR FRÅN BANKER. Hej o Hå!

  SvaraRadera