tisdag 15 oktober 2013

Sammanvägda mätningar för september 2013.Första fullatändiga mätning efter sommaren, med sammanlagt 8 mätninger, alltså samtliga. Och med ett år innan valet så är läget som så.

S 32,7%
M 25,6%
SD 10,3%
MP 9,6%
V 6,9%
FP 5,9%
C 4%
KD 3,8%
Övr. 1,4%

Kommentar:

Mätningarna under sommaren (och bitvis under vintern) är tyvärr lite skakiga, då de inte är lika fullständiga som under hösten och våren. Men för det mesta brukar trenderna ändå hålla sig.

SD håller sig på omkring 10% med MP strax bakom. Det är nu under det sista Riksdagsåret som SD måste satsa på att försöka dra ifrån för att säkra den åtråvärde tredje platsen inom svensk politik. Hos de övriga småpartierna har det inte heller varit några större förändringar sen i våras. M har dock succesivt tappat samtidigt som S har succesivt ökat (tyvärr). Men det är ett helt år kvar innan det blir dags, och mycket har svängt förut.

Vi får väl se om det blir lika underhållande TV nästa år.


4 kommentarer:

 1. Risken, att de rödgröna får en egen majoritet även utan FP, ser väldigt stor ut även om både KD och C lyckades nå över 4 %. Därför borde SD satsa på att vinna över väljare särskilt från de rödgröna för att kunna behålla sin vågmästarposition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S och MP 42,3%, och är alltså fortfarande en bra bit ifrån egen majoritet.

   Det pågår en diskussion nu bland de rödgröna, där tom Anders Lindberg från Aftonbladet på twitter erkänt att det kanske vore bra för VPK att de hålls utanför regeringen för att de ska kunna plocka upp all missnöje med nästa regering och vrida opinionen ytterliggare åt vänster.

   I debatten förra helgen så bjöd Löfven i stort sätt Björklund in i nästa regering, ganska öppet. S-MP-FP har idag 48,2%. De skulle faktiskt kunna bli en minoritetsregering. Och det är det, jag fortfarande tror det blir.

   Radera
  2. För att jag kunde vara ens någorlunda nöjd med valresultatet, skulle M+KD+C+SD behöva bli större än S+V+MP+FP. Just nu ser det inte så sannolikt ut men å andra sidan måste vi komma ihåg att de rödgröna ledde ganska stort någonstans på våren 2010 men vann ändå inte valet 2010.

   Radera
 2. S+MP+FP...

  Ja det låter faktiskt inte helt otrolig. MP är ju för friinvandring och det är även FP a.k.a. FolkmordsPartiet och S är ju även de för en friinvandring, faktiskt.

  Man ska komma ihåg att Stefan Löfven är Exposkolad:
  https://www.flashback.org/t1864368

  Dvs. partiledaren för S är för friinvandring, det är även Jämtin och Sahlin som är tongivande i riktningen S har tagit.

  Friinvandringsallians...

  SvaraRadera