söndag 21 april 2013

Mediadrev + mediadrev = agenda.

Jag vill bara kort kommentera Katarina Anderssons reportage som sändes igår i SR:s (läs socialistisk radio) program Medierna i P1. Det är så klart positivt att Katarina belyste det faktum att fallen där rasistanklagelser haglade var falska. I det här fallet tog hon upp DN, som anklagade en busschafför för att ha varit rasist som enligt dem hade delat upp folk utifrån etnicitet, och även fallet med Aftonbladet, där man stämplade en handikappad kvinna som rasist för att som kund ha begärt en "svensk taxischafför".

Nu visade det sig att både dessa storyn var rena lögner. Påhittade överdrifter som passade in i bilden som media så gärna vill sprida, utan att de anklagade ens skulle få försvara sig. Utifrån dessa två felaktiga historier, kom var sitt mediadrev med krönikor och masspridning även via andra tidningar. Utifrån en lögn, kan man så klart få stora effekter i opinionen. Men i det här fallet handlar det inte bara om några lögner eller "felaktigheter".

Katarina Andersson kritiserar mediernas okritiska spridning av samma felaktiga info i något hon kallar för "copycatjournalistik". Och visst skulle det vara så, och visst är kritiken legitim, då medierna inte är ett dugg intresserade av källkritik, utan bara återpublicerar samma felaktigheter.

Men här menar jag att det finns skillnad mellan att bara sprida felaktigheter, och att medvetet driva en agenda. Både DN:s och Aftonbladets lögner ledde till kraftiga fördömmanden i krönikor. Man målade upp en bild av etniska svenskar som hatfulla rasister. Det var inte bara en busschafför eller en handikappad kvinna som fördömdes nu. Här borde även Katarina Andersson också kunna se en tydlig agenda i spaleterna.

Nå väl. Hon jobbar på SR, och vi får väl vara nöjda med att hon avslöjer mediers lögner, trots att hon så uppenbart tar avstånd från existensen av en medveten agenda från mediernas sida i det här fallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar