tisdag 6 mars 2012

Vi ska få höra mer om Azerbajdzjan.

Azerbajdzjans huvudstad är Baku.
Nej, det här inlägget har inget med Melodifestivalen att göra. Azerbajdzjan är ett land som ligger längs med Kaspiska havet. Huvudstaden är hamnstaden Baku. En bit ut i Kaspiska havet, inte långt ifrån Baku, finns massvis med oljefyndigheter. British Petrolium (BP) är redan på plats och kraftigt investerat i området.

Men det är inte bara landets naturresurser och investeringsmöjligheter som gör landet intressant. Rent geopolitiskt är landet oerhört intressant. Azerbajdzijan ligger precis mellan Ryssland och Iran. Detta är något som NATO tydligen lagt märke på och den 9:de april kommer då en högrankad NATO-delegation att vara på plats i Baku. Målet är tydligen att inleda ett sammarbete med landet. Detta kan på sikt resultera i ett NATO-medlemskap, även om inget sådant har nämnts.

Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att det finns en stor minoritetsgrupp av azerier inom Iran, vilket kan vara ytterliggare ett destabiliseringsprojekt för Brzezinski. De är tydligen redan på plats med sina al-Qaida agenter norr om Azerbajdzjan i Dagestan och Tjetjenien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar