lördag 18 juli 2015

ISIS köper mark i Bosnien!

ISIS har köpt mark i Bosnien.
Bosniens säkerhetstjänst SIPA varnar nu för att ISIS har köpt privat mark i Bosnien. Det handlar främst om 2 hektar som köpts upp av den ökända islamisten, Harun Mehicevic, från Melbourn. En öppen ISIS-anhängare som flydde sitt hemland på 90-talet när kriget i Jugoslavien inleddes. Men även andra islamister som Jasin Rizvic, Osman Kekic och Izet Hadzic har alla antingen köpt mark eller äger mark omkring de 2 hektar som idag ägs av Mehicevic.

Det är i området omkring den lilla byn Osve i norra Bosnien utanför orten Gronja Maoca där islamisterna verkar ha etablerat sig. Lokala bybor säger att området är mycket farligt, och många bilder i området har visat hur ISIS-flaggan vajat från taket på bilar och hus så väl som på väggar i målningar (se ovan).

SIPA berättar att området är väldigt isolerad och omringat av skog. De misstänker att området redan använts som träningsbas för ISIS-krigare. Illegala vapen är lättillgängliga i området sedan efter kriget på 90-talet. SIPA har redan gjort razzior i området där de beslagtagit illegala vapen och ISIS-flaggor. I området har ISIS även lyckats rekrytera många nya volontärer åt den Islamiska Staten. Många från området har redan åkt ner till Syrien.

SIPA lovar att betrakta återvändande ISIS-krigare som en säkerhetsrisk oavsett om de äger mark i Bosnien eller inte. Men de medger samtidigt att Bosnien är väldigt dåligt förberedd för den här typen av säkerhetsutmaningar.

ISIS-krigare kan enkelt ta sig från Syrien till Turkiet genom att lotsas vara flyktingar. Från Turkiet är det numera inte så svårt att nå Grekland via båt då säkerheten där drabbats hårt av den ekonomiska krisen. En populär väg för "flyktingarna" då verkar vara att ta sig norrut via Makedonien och Serbien, och till slut så kommer ISIS-krigaren fram till Bosnien där man nu har etablerat en ISIS-bas i norra Bosnien.

Längre norrut ligger gränsen till Kroatien och EU (Schengen). Tar man sig över det sista hindret så börjar EU:s fria rörlighet att gälla.

Mirror.

1 kommentar:

 1. De pratade om den där byn redan 2013:
  https://www.youtube.com/watch?v=GG_dgsnpVn4

  notera hur kommentaren till klippet talar om vandaliserade gravar, något som just Daeshbags gillar att göra, de sprängde ju även Jonahs grav:
  http://www.theguardian.com/world/2014/jul/24/isis-militants-blow-up-jonah-tomb
  http://www.rt.com/news/175636-iraq-jonah-tomb-mosul/

  SvaraRadera