onsdag 22 januari 2014

Sammanvägda mätningar för december 2013.Endast 7 opinionsinstitut presenterade siffror vid årets slut. Och så ser de genomsnittliga siffrorna och därmed förutsättningarna ut för inför valåret 2014.

S 32,8%
M 24,3%
SD 10,7%
MP 9,2%
V 7,5%
FP 6,1%
C 4%
KD 4%
Övr. 1,4%

Kommentar:

Nu ligger SD klart över MP. Men det är inte så mycket SD som drar ifrån, som det är MP som tappar. Och det är främst V som börjar summera. Vänstern har dragit ifrån FP, som fastnat efter. Längre ner fortsätter C och KD att kämpa för sin överlevnad. Bland Sveriges två politiska giganter S & M, så är det inga större förändringar. Sossarna verkar nu ha nått ett tak.

Varför vänstern ökar kan man bara spekulera i. De har under hösten fått utesluta en del bolsjeviker, vilket kanske gör att en del Rödgröna väljare nu kanske börjat sympatisera med V om de börjar rensa bland sina extremister. Men de har inte infört någon nolltolerans, och har behållit en del extremister.

Hur som helst, så försvårar detta MP:s förhoppningar om att bli Sveriges tredje största parti efter valet. Men jag tror att denna trend blir endast temporär. Här följer några intressanta konstellationer, förutsett att Stefan Löfven (S) blir Sveriges nästa Statsminister.

S+MP+V = 49,5%
S+MP+FP = 48,1%

Status.st

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar