måndag 13 oktober 2014

Har ni märkt hur priset på olja gått ner kraftigt på sistone? Kan ni gissa varför?

ISIS med sina fina Toyotabilar.
Det hela började för en månad sen. Då EU erkände att medlemsländer handlade billig olja från ISIS. Dock ville aldrig EU avslöja vilka, eller vilket EU land som gjorde detta. Men nu vet vi.
Nu är det så klart så att man inte handlar olja direkt ifrån ISIS. Utan man använder sig istället av mellanhänder i Turkiet. Vilka är det då som köper rekordbillig olja, så pass billigt att man lyckas pressa ner oljepriserna ganska kraftigt? Engelsmännen. Närmare bestämt British Petroleum (BP).

Mellanhänderna visar sig vara det turkiska oljebolaget NCER. NCER:s aktier ägs till 80% av BP och det kriminella kinesiska banken HSBC. Utöver BP och HSBC som hjälper ISIS inhandla nya mobila oljeraffinaderier, så har vi även Alibaba IPO som just nu driver Wall Streets aktiemarknad upp till rekordhöjder. Uppenbarligen har Washington Korporationen sina fingrar med i spelet. Massvis med rika insider-investerare tjänar nu grova pengar tack vare Alibaba IPO:s starka framgångar i aktiemarknaden. NCER tillverkar mobila oljeraffinaderier, som säljs till ISIS som självklart har resurser efter att ha sålt rekordbillig olja till BP.  Alibaba hjälper dem hitta rätt.

BP tjänar inte bara stort på billig olja från ISIS. Men de lyckas även pressa ner priset på olja ganska kraftigt. Bara de senaste dagarna kan vi läsa om hur priset pressats ner i DN, SvD och HD. Inte konstigt att ISIS har råd med fina Toyotabilar för sina militära parader.

Enligt Pentagon så tjänar ISIS omkring 2 miljoner dollar per dag tack vare oljan. Det gör dem till den absolut rikaste terrororganisationen i världen. 

Men det är faktiskt inte bara BP som köper billig olja från ISIS via NCER. Ironiskt nog tvingas Assad också köpa billig olja från ISIS. Det gör man via en kristen mellanhand i Syrien. Anledningen är att handelsembargot från EU blockerar landet från att handla utomlands. Assad behöver resurser för att kunna finansiera sin befolknings försörjning och så klart även försvaret. 

Kurderna via sin milis, Peshmerga, handlar också billig olja från ISIS för att finansiera sin krigsföring, då Turkiet inte vill tillåta att några resurser hamnar hos sina regionala fiender. 

Men visst tjänar även Erdogans Turkiet pengar via NCER:s inköp av billig olja från ISIS. Detta förklarar även Erdogans försiktighet när det gäller att ingripa mot ISIS. Detta gör ju det hela till ett stort j*vl* getingbo för alla inblandade. Den stora vinnaren är ISIS som tjänar grova pengar. Samtidigt som de lyckas dumpa priset på olja ganska kraftigt. BP har nu sänkt priset nere till Standard Oil nivåer för EU. Den stora förloraren är al-Malik regeringen i Irak som nu tvingas se sina naturresurser slösas bort av ISIS, samtidigt som de inte ens kan dra nytta av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar