onsdag 4 juli 2012

Sammanslagning av opinionsmätningar för Juni 2012.Detta är precis som rubriken säger, en sammanslagning av samtliga mätningar för juni 2012. Totalt blev det åtta mätningar för hela månaden.

Resultat:

S 34,5%
M 29,4%
MP 8,7%
SD 6,6%
FP 5,9%
V 5,8%
C 4,7%
KD 3,6%
Övr. 0,9%

Kommentar:

KD håller sig stabilt under spärren. I Almedalen lär de inte få särskillt mycket uppmärksamhet då de fått sista dagen i år, och då har de flesta redan lämnat Gotland. Öka lär de inte göra under sommaren om jag ska ge mig in på en gissning. C har i sin tur dragit ifrån de senaste månaderna, men är fortfarande i farozonen, och ändå en bit ifrån V och FP som verkar sitta fast i 5%s-träsket. SD drar ifrån lite smått men är fortfarande en bra bit ifrån MP som för närvarande ligger på ett säkert tredje plats.

Sedan har vi Sveriges två giganter. S verkar nu ha börjat tappa. Mer än en hel procentenhet har de gått ner, medans M i sin tur har gått upp något. Det är långt kvar tills valet. 2008 hade man redan räknat ut Reinfeldt och hans regering. Det är så klart aldeles för tidigt med mer än två år kvar tills valet 2014.

Det är svårt att tippa vem som är statsminister efter valet 2014. Däremot så tror jag inte att Alliansen kommer att överleva valet. I mina beräkningar kommer SD att fortsätta att öka, medans KD kommer att åka ut ur Riksdagen. Samtidigt har FP visat att de inte är särskillt förtjusta i sammarbetet. Och mycket tyder på att de kanske vill närma sig S. MP och FP verkar också kunna få något ihop. Då är plötsligt Reinfeldt ute i kylan. Frågan är snarare vem som är bäst på att förhandla sig fram en regering, Löfvén eller Reinfeldt? Men jag tror det är ändå fördel Reinfeldt med tanke på att Löfvén kommer säkert innebära besvärliga skattehöjningar.

Källa: Status.st

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar