lördag 28 juli 2012

Börjar Ryssland fega ur i frågan om Syrien?

Rysk viceamiral Viktor Chirkov. 
Det kanske är dags att fråga sig ifall Ryssland börjar fega ur i frågan om Syrien, om de fått till en överenskommelse med NATO (under bordet), eller ifall den ryske viceamiralen Viktor Chirkov gjort ett misstag när han går tvärt emot Putins tidigare hållning gällande Syrien.

Chirkov sa att om den ryska basen i Tartus, Syrien, skulle bli attackerad, så skulle de med omedelbar verkan evakuera basen och lämna Syrien, ifall läget blev akut.

"If we have to evacuate the personnel that are currently deployed there, we certainly will." 

 Chirkov menade att om de ryska trupperna i basen skulle hamna i ett utsatt läge skulle de alltså evakuera basen. Men han påpekade även att det inte var han själv som skulle ta det beslutet. Det var en intressant tajming för ett sådant uttalande. Ty samma dag kommer de syriska rebellerna ut med sitt uttalande om att de har för avsikt att attackera den ryska basen i Tartus om de fortsätter att skicka vapen till Assads regeringstrupper. Tills något sådant händer har Chirkov lovat att ryssarna stannar kvar i Syrien och menade i ett (doublespeak) uttalande att Ryssland var på Syriens sida i sin kamp mot al-Qaida och väst.

Kan det här vara början på sveket från Ryssland? Vi har på senare dar sett hur Ryssland börjat närma sig WTO, och hur de även tillåtit NATO bygga en bas på rysk mark. Nu övar till och med ryska trupper på amerikansk mark. Det känns inte så långsökt att tro att Ryssland och väst nu kommit överens i frågan om Syrien. Kanske Assad kommer att få uppleva samma öde som Khaddafi inom en snar framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar