onsdag 5 december 2012

Sammanvägda opinionsmätningar för november 2012.Här ser ni opinionsläget för Sveriges politiska partier då samtliga nio opinionsinstituters resultat publicerats för hela november månad år 2012.

Resultat:

S 33,1%
M 29,4%
SD 9%
MP 8,2%
V 5,9%
FP 5,6%
C 4,2%
KD 3,5%
Övr. 1,2%

Kommentar:

Äntligen är SD Sveriges tredje största parti efter att man slagit samman en månads samtliga mätningar! Nu har SD äntligen tagit sig förbi MP. Men den kampen om tredje platsen inom svensk politik lär fotsätta ända fram tills SD når upp till tvåsiffrigt. Men är just nu en hel procentenhet ifrån att nå denna viktiga delmål.

Den gångna månaden har den svenska mediakartellen bedrivit en intensiv hetskampanj mot SD. Och mätningarna till december månad kommer därmed att bli intressanta. Hur mycket kommer SD att öka efter etablissemangets absurda drev mot SD? Återstår att se.

SD har haft en kraftig uppåtgående trend sedan i våras. Frågan är hur länge trenden kommer att hålla i sig den här gången. Utöver SD:s rejäla ökning, har övriga partiers förändringar varit marginella. KD har inte varit ovanför spärren sedan i vintras. Om några månader blir det alltså ett helt år sedan Hägglundarna hugg ner all motstånd inom partiet för att säkra sin plats inför valet 2014. Men partiet verkar inte veta sitt eget bästa.

Faktumet är att KD måste göra sig av med Hägglund. Det bästa KD:are kan göra för sitt eget parti är att inte rösta på KD i valet 2014. Då kommer partiet att åka ut, och äntligen kommer KDU att kunna ta över efter en utskälld Hägglund. De kommer att kunna satsa för en lyckad kampanj år 2018.

Faktumet är att läget håller på att bli så illa för KD, att de till och med hamnar under 3% i flera mätningar. Många alliansväljare som oftast räddat KD funderar om det ens är värt det. När mätningarna inför valet 2014 visar att KD inte ens klarar av att hålla 2% av väljarkåren, då vet vi att det är ganska kört för Hägglundarna.

Lägg även till att C kan också hålla på att balansera kring spärren. C har dock en större organisation bakom sig, om man jämför dem med KD. Dessutom lär alliansväljarna föredra, eller rent av vara helt upptagna med att rädda C, för att ens tänka tanken på att rädda KD, så då förmodligen inte längre kan räddas.

Det är långt kvar till valet och jag tror fortfarande att Reinfeldt kommer att dra det längsta strået. Han är helt enkelt bättre på att sälja bedrägeriet jämfört med Löfven. Antingen blir det en minoritets regering med Alliansen, då endast med tre partier istället för fyra. Eller som bryts Alliansen helt, då FP söker sig till MP och S.

Status.st.

6 kommentarer:

 1. Räknas blankröster in i Övr.?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tor det. Men jag vet inte säkert. Olika mätningar räknar förmodligen på olika sätt. Jag lägger bara fram sammanvägningen.

   Radera
  2. Normalt består bortfallet av sådana man inte får tag på (men som i förväg var utsedda att svar; svårt sjuka, avlidna, och sådana som inte vill ha med undersökningen att göra).

   De är i SBs undersökning nästan 40 %.

   Sen finns i allmänhet en enstaka procent som kan kallas "övriga", och som kanske röstar på XXX-partiet.

   Radera
 2. En intressant detalj är, om Centern åker ut Riksdagen, vad gör de med sin feta partikassa? De sålde centerpress för runt 1,8 miljarder kronor, år tjugohundrafemm.

  En annan mindre känd detalj är ju att Kådisarna/KD, lär ha anställt två sagoboks ima_ner..Vad man ska med två sådana nissar till? Det finns en en regel i sagoboken som heter ta-qiy_yah, dvs en mussla får ljuga för en ickke mussla

  SvaraRadera
  Svar
  1. KD måste åka ut ur Riksdagen, för sin egen skull. Större delen av deras kärnväljare kommer att fly över till SD. De får efter att de åkt ut ur Riksdagen slunga ut Hägglundarna och planera inför valet 2018.

   C tror jag kommer att klara sig. De har en större organisation bakom sig. Och många Alliansväljare tenderar att föredra C före KD, då de ser sig som mer "liberala".

   Radera