tisdag 21 februari 2012

Kommande konkurs i det Förenade Arabemiraterna?

Emiraterna vägrar släppa iväg en räddnings packet för Dubai Holdings, som kontrolleras av Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, en hästuppfödare och "absolut monark" i Emiraterna.

Redan 2009 fick Dubai Holdings stora problem vilket ledde till en massiv omstruktureringsprocess. Men sedan augusti 2010 har de inte kunnat betala av intresset till sina investerare. I ett brev förklarar Dubai Holdings för sina investerare att de kommer inte att få någon räddningspacket från staten. Därmed riskerar hela Dubai Holdings att gå i konkurs.

Detta kan innebära en katastrof för de 44 europeiska banker som investerat i Dubai Holdings. Bland de främsta som krävt pengarna finner vi Royal Bank of Scotland (RBS) och franska Natixis banken. I slutet av månaden kommer holdingsbolaget att föra fram sina egna förslag till hur detta kommer att kunna lösas.

RBS har även investerat i Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB) som också deklarerat att de inte kan betala tillbaka. Något pågår i alla fall i de Förenade Arabemiraterna. Frågan är hur det kommer att påverka både de europeiska bankerna och ekonomin i mellanöstern. Även The International Forcasters utgivare har sina funderingar på vad som sker.

SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, Exp, FT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar