måndag 13 april 2015

Löfven vill fortsätta skuldsätta svenskarna.

Stefan Löfven vill skuldsätta svenskarna än mer.
I och med Riksbankens minusräntor, så kunde man i alla fall hoppas på att MP:s förslag om att slopa ränteavdragen, skulle dämpa ökningen (uppblåsningen) av bostadsbubblan. Ett förslag som senare även fick stöd från SD.

Men Statsministern Stefan Löfven vill inte slopa ränteavdraget. Han menar på att han vill inte dra ner på konsumtionen.

"I ett läge där vi haft dåligt med export, där exporten inte går tillräckligt bra och det varit lite investeringar, då ska man akta sig för att göra något som drar ned konsumtionen. Det riskerar att dämpa ekonomin."

Här visar Löfven dels att han inte är särskilt välinformerad om läget i svensk ekonomi, men också att han inte kan något om ekonomi. Så att han inte är informerad om läget kanske inte spelar så stor roll.

Till att börja med har svenskarna redan maxat ut sin konsumtion. Det går inte att konsumera så mycket mer, utan att skuldsätta sig ordentligt som svensk.

Och för det andra, och viktigast av allt, så måste svensk konsumtion minska för att lämna utrymme för sparande. Svenskar har ingen buffert, inget sparkapital. Det enda svenskarna har är skuld. Så sänkningen av konsumtionen må göra ont på kort sikt, men på lång sikt, kommer det att ge svenska folket en chans till att spara och betala av sina skulder. Detta är uppenbart något som Löfven inte vill.

Intressant är att Riksbankschefen, Stefan Ingves, nu också försöker skylla ifrån sig genom att lägga hela skulden för bostadsbubblan på Löfven, när Ingves förvärrar läget genom att införa minusräntor och så sent som för en månad sedan sänka räntorna ytterligare. Detta har även tvingat de privata bankerna att sänka sina räntor till rekordlåga nivåer. Bostadsbubblan blåses upp ytterligare, samtidigt som svenskarna bara fortsätter att skuldsätta sig mer och mer.

Nu förstår man varför regeringen vill slopa överskottsmålet. Men räcker ens det? Räcker verkligen det med alla godisbitar som regeringen nu lovar att dela ut i vårbudgeten? Och om inte det gör det, kan vi ju bara förvänta oss en än mer skrämmande höstbudget, med än fler höjda skatter för att försöka täcka alla luckor.

Som jag har sagt tidigare, så har jag svårt att se hur Löfven ska kunna hindra att den ekonomiska smällen kommer innan mandatperioden är över. Jag håller fortfarande fast vid min prognos om att Valet 2018 kommer att ställas in. En kombination av ekonomisk kris, ökad kriminalitet, en infrastruktur på dekis och raskravaller (likt de från 2013), kommer att göra förutsättningarna omöjliga för att överhuvudtaget kunna genomföra ett val vid det läget, än mindre en valrörelse.

SvD.

3 kommentarer:

 1. En viktig sak att försvara:
  https://www.facebook.com/events/1647356155484111/1647356335484093/

  SvaraRadera
 2. Ja mycket skit hinner hända innan 2018 är här.
  Jag tror vi får se ett lyckat terrordåd innan 2018, kanske redan i år med tanke på att Sverige har skickat ner folk att träna upp folk att strida mot Daesh-IS och Sverige kryllar av Daesh-IS och deras familjer, MINST 20000 Daesh-IS supporters finns i Sverige, minst och nu när de får stryk på många fronter, de misslyckades med sitt försök att ta Kobane, de blev av med i stort sett allt i Södra Irak, de blev av med Tikrit (man blev tvunga att köra med en militärparad i Mosul för att folk skulle distraheras om att de förlorat Tikrit), Kommunist Kurderna tillsammans FSA (återigen ser vi hur kommunister och muslimer samarbetar, väldigt lustigt iofs så kommer FSA att hugga Kurderna i ryggen, kommunisterna lär sig tydligen aldrig läxan att inte samarbeta med muslimer) har tagit sig in i Raqqa provinsen (där Daesh-IS har sin huvudstad Raqqa) och erövrat byar där med fler byar på tur att erövras, Daesh-IS sade t.o.m. åt befolkning i de byar närmast fronten att fly. Det går riktigt dåligt för Daesh-IS nu och rekrytering ligger tydligen på bottennivåer. Muslimer är helt enkelt opportunister av värsta sort, när det går bra så strömmar man in, när det går dåligt så är det inte intressant längre, men så är det ju med deras godtyckliga följande av islam, islam som förbjuder de att bo i icke muslimska länder men där bidragspengarna lockar mer än att följa sin låtsasgud.

  SvaraRadera
 3. Oops glömde säga att eftersom det går dåligt för Daesh-IS så kommer de försöka med lite spektakulära grejer för att få mer support, som terrorattacker osv. för att visa att de är minsann fortfarande är att räkna med. Ju sämre det går ju värre tror jag de kommer bli, fler självmordsbombare, ännu mer brutala metoder mot fångar.

  SvaraRadera