onsdag 29 april 2015

Iran kapade amerikansk skepp.

Ett amerikanskt ägd skepp flaggad med Marshallöarnas flagga från Maersk Tigris företaget har kapats av Iran.
Det är minst sagt intressant att Iran nu vågat kapa ett kommersiellt amerikanskt skepp. Massvis med olika spekulationer har ploppat fram sedan Al-Arabiya avslöjade den sensationella nyheten om att det amerikanska skeppet från Maersk Tigris företaget ska ha kapats av Iran. Skeppet flaggade med Marshallöarnas flagga, vilket skapade viss förvirring. Men de flesta amerikanska skeppen som vill undvika hård beskattning brukar flagga med Marshallöarnas flagga, så det är egentligen inga konstigheter där.

Initialt hävdade man att Maersk Tigris seglat in i iranska vatten, och att det var därför som Iran valde att kapa skeppet. Detta är dock högst osannolikt. Och utifrån MarineTraffics hemsida, så ser det inte ut att vara fallet.

Pentagon konfirmerar att skeppet har kapats. Men är annars fåordiga. Maersk Tigris företagets ledning vägrar att kommentera händelsen. Nu hävdar Iran att företaget haft en skuld till ett iranskt företag, och att det skulle ha varit anledningen till ingripandet.

En teori som tidigt cirkulerade är att en iransk spion i Turkiet ska ha meddelat om att ISIS krigare skulle ha skeppats med Maersk Tigris ner till Jemen för att understödja al-Qaida som nu lyckats erövra kustremsan i den jemenistiska östra provinsen Hadhramaut. Man kan också fråga sig om inte KSA själva är inblandade i det hela.

Men kanske Iran inte fann någonting i Maersk Tigris. Därför har de fått komma fram med det som mest liknar en efterhandskonstruktion om att företaget skulle haft en skuld till ett iranskt företag.

Kanske det var fel Maersk Tigris skepp som kapades. Mycket tyder på att al-Qaida i Jemen nu får förstärkningar och har bra kontakter med ISIS.

YahooNews, ZH1, ZH2, SvD.

2 kommentarer:

  1. Bara en liten kommentar: som namnet antyder är Maersk inte amerikanskt utan danskt: http://en.wikipedia.org/wiki/Maersk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men skeppet ägs ändå av USa. Annrs skulle Danmark ha varit inblandade i denna soppa, om de vore ägare.

      Radera