fredag 18 juli 2014

Bandar Bush är tillbaka!


För en tid sedan var det mesta klarlagt, om att KSA och USA var på väg att skiljas åt. Detta nådde sin klimax då Prins Bandar bin Sultan bin Abdulazia bin Saud, också känd som Bandar Bush, gjort bort sig under vintern, genom att hota Putin med islamistiska terrorattacker i OS i Sochi, om inte Putin vek sig i Syrien-frågan. Putin slängde ut Bandar Bush från mötet. Hot om islamistiska terrorattacker mot Sochi fanns. Men som vi vet blev Vinter OS en stor succé för Putin, till västs stora förtret.

Detta var en så stor fiasko att Bandar fick sparken som KSA:s underrättelsetjänsts chef. KSA var nu i full gång med att komplettera sin skilsmässa med USA. Till den grad att de även började bråka med Qatars emir, som fortsatte att behålla de starka banden till USA. Obama och Qatars Emir var starka anhängare av Muslimska Brödraskapet (MB). Men efter att MB hotat med att även störta Saud-klanen, vände sig KSA emot så väl Qatar som mot USA och hjälpte till att störta MB i Egypten.

Så relationerna mellan KSA och USA har den senaste tiden varit minst sagt frostigt. Men något skulle förändra detta. Och det hette ISIS.

ISIS är i grund och botten en skapelse av Bandar Bush. Samtidigt som han fick sparken, började ISIS skörda viktiga segrar, i så väl Syrien som i Irak. ISIS:s succé de senaste månaderna innebar en framgång för Bandar Bush. KSA har nu valt att omvärdera Bandar Bush. Han senaste långsiktiga satsning på ISIS har varit en sådan stor succé, att Bandar numera får åtnjuta platsen som utrikespolitisk rådgivare åt den saudiska monarkin. En kanske än mäktigare position, än den han hade tidigare. Hur som helst, så är Bandar Bush nu plötsligt tillbaka in i den utrikespolitiska matchen!

Det som Bandar lyckats med, när det gäller ISIS (och alla dess olika falanger och varianter som ISIL mm) är att bilda en enad front bland sunnimuslimer. I Syrien är det klappjakt på aloiter och kristna som gäller. I Irak är det klappjakt på främst shiiter. Det som KSA nu sysslar med är att destabilisera Syrien och Irak. Men även att få in en fot i Iran. KSA:s största fiende.

Det är dock viktigt att ha i åtanke att det är Bandar Bush och inte KSA som har kontroll över ISIS. Innan Bandar bush återkom till makten i KSA, utspelade det sig några slag mellan ISIS och den saudiska armén i gränsen mellan KSA och Irak. Det kanske förklarar varför Bandar fick återkomma till en sådan stark maktposition inom KSA:s monarkiska regim.

Någon annan som verkar ha haft en finger med i spelet om Bandars återkomst, är "Sheik" John Brennan, muslimen som tagit över som chef över CIA under Obama. Inom CIA kallar man honom för "Sheik", då det där är allmänt känt att han konverterat till Islam, då han bott i KSA, och fick även komma in i Mecka, en stad, där endast muslimer får befinna sig i. Icke-muslimer måste få dispans för att kunna komma in. Brennan fick dock komma in utan problem. Och enligt en FBI-agent konverterade han till Islam i hemlighet. 

ISIS är wahabiister och har sin lojalitet till Mecka. Det är därför Bandar har bra koll på dem. Den Saudiska klanen i Riyadh, bör dock akta sig, så inte de blir störtade från makten. Det finns många element som dykt upp, och Kung Abdullah har skapat sig mer fiender de senaste åren, än vad KSA någonsin haft i hela sin historia. Riyadh måste nu akta sig för Qatar, Mecka, MB, Iran och USA kan man inte heller riktigt lita på. Kungen verkar nu lägga sitt hopp på Bandar Bush, och att han ska kunna greja detta, utan att monarkin blir hotad.

Strategic Culture Foundation.

2 kommentarer:

  1. Prins Bandar vill alltså bli Kung Bandar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så konstigt att kronprinsen Salman, Kung Abdullahs son, avskyr Bandar Bush.

      Radera