torsdag 19 mars 2015

Riksbanken fortsätter att sänka räntan och The FED plockar bort "tålamod" från text.

Egentligen så är kommentarer överflödiga vad gäller Riksbankens agerande från gårdagen. Sanningen är den Riksbanken har nu faktiskt målat in sig i ett hörn och är helt oförmögen att ta sig ur den. Det är inflationsmål och devalveringen av den svenska kronans värde som gäller för hela rubbet. 

Efter ett extrainsatt möte igår beslutade Riksbanken att sänka räntan ytterligare från -0,1% till -0,25%. Den tidigare satsningen på minusräntor med en hel decimal räckte tydligen inte för Riksbankens svenskfientliga inflationsmål. 

Utöver det så Riksbanken statsobligationer för 30 miljarder kronor! Sedelpressen har verkligen dragits igång nu. Ifall detta har att göra med att Alliansen nyligen la sig platt inför regeringens krav på att avskaffa överskottsmålet, är svårt att tyda. Uppenbart är i alla fall att regeringen kommer att behöva mer cash för deras kommande budget. Så Riksbankens agerande verkar synkad med regeringens.

Riksbankschefen, tillika keynesianist och ekonomisk terrorist, Stefan Yngves, säger till media att han kan faktiskt tänka sig ytterligare räntesänkningar framöver. Detta är ju uppenbart då Riksbanken som sagt har redan målat in sig i ett hörn. En räntehöjning skulle innebära att bubblorna spräcks och aktierna kollapsar då marknaden reagerar mot den artificiellt extremt låga räntan. Och det tänker så klart inte Riksbanken göra. De ska skjuta upp det här problemet in i framtiden så långt det går, då alla är skuldsatta upp till öronen. 

Rent vansinne enligt alla tänkande människor. Men helt riktigt enligt alla så kallade "ekonomiska experter". 

I USA är det FED något listigare. I deras senaste text plockade de bort ett ord. "Tålamod". Detta har fått marknaden att reagera och pseudoekonomer att utgå från att The FED har för avsikt att höja räntan snart. Men det kommer så klart inte att ske. Peter Schiff förutspår QE4. Och han har haft rätt tidigare, så kanske det är dags för folk att börja lyssna på vad han har att säga i ämnet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar